Sähköautot törmäävät hinnan lisäksi huonoihin sähköverkkoihin isossa osassa maailmaa

Nesteen johtavan markkina-analyytikon Anselm Eisentrautin mukaan sähköverkkojen heikkouden lisäksi autojen hinta on vielä suurempi kynnys liikenteen sähköistymiseen kehittyvissä maissa kuin kehittyneissä maissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Jätteistä ja tähteistä tehdyt uusiutuvat polttoaineet voisivat olla ratkaisu liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi kehittyvissä maissa, kuten väestöltään voimakkaasti kasvavassa Afrikassa. Näin arvioi Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

– Biodiesel käy nykyautoihin. Biodiesel on jopa 90 prosenttia puhtaampaa kuin tavallinen diesel, Rissa kertoo.

Nykyautoihin sopivat polttoaineet ovat tärkeitä maailmanlaajuisesti, sillä köyhissä maissa autokanta on monesti ikivanhaa, eikä voi olettaa, että autokanta uusiutuisi nopeasti.

Kiinassa autokanta sähköistyy nopeasti, mutta esimerkiksi yli 1,3 miljardin asukkaan Intiassa liikenteen sähköistyminen on vasta alkutekijöissään, puhumattakaan Afrikasta, jonka väestö kasvaa voimakkaasti.

Nesteen johtava markkina-analyytikko Anselm Eisentraut arvioi, ettei sähköauto voi olla ratkaisu noissa maissa, sillä sähkö on niukka resurssi.

– Intiassa tapahtuu usein sähkökatkoja, hän sanoo.

Eisentrautin mukaan sähköverkkojen heikkouden lisäksi autojen hinta on vielä suurempi kynnys liikenteen sähköistymiseen kehittyvissä maissa kuin kehittyneissä maissa.

Pitkään Intiassa työskennellyt Fortumin biopohjaisista ratkaisuista vastaava johtaja Heli Antila kertoo kuitenkin, että Intiassa on otettu tavoitteeksi lopettaa polttomoottoriautojen myynti jo vuonna 2030.

Hänen mukaansa paljon riippuu siitä, ryhtyvätkö paikalliset autotehtaat valmistamaan sähköautoja. Fortum on itse kokeillut Intiassa vaihdettavilla akuilla varustettuja rikshoja.

Rissa ennustaa, ettei Suomessakaan millään kyetä siirtymään sähköautoihin nopeata tahtia.

– Meillä pitää olla ratkaisuna eri vaihtoehtoja. Meidän pitää keksiä tapoja, jolla biokaasua ja biopolttoaineita saadaan nopeammin levitettyä, Rissa sanoo.

Teknologia kypsää

Useimmissa Afrikan maissa sähköverkkojen piirissä on alle puolet väestöstä. Antila näkee ratkaisuksi paikallisen sähköntuotannon yhä edullisemmiksi tulevilla aurinkokennoilla, jolloin ei tarvita järeitä siirtoverkkoja.

– Sähkö voidaan tuottaa paikallisesti ja ladata autot sillä.

Eisentraut painottaa, että uusiutuvat polttoaineet ovat ratkaisuna selvästi edellä uusiutuvaa sähköntuotantoa. Teknologia perinteisten biopolttoaineiden valmistuksessa on kypsää, eikä jalostaminen ole monimutkaista.

– Ne ovat suuressa mittakaavassa kilpailukykyisiä verrattuna sähköautoihin.

Kiina sähköistää voimalla

Viime vuonna myytiin vajaat 1,7 miljoonaa täyssähköautoa, joista noin puolet meni Kiinan markkinoille, Rissa kertoo.

– Kiinan autokanta ajetaan sähköautoihin entistä voimakkaammin jatkossa, hän sanoo.

Hänen mukaansa Kiina haluaa valmistaa itse paljon sähköautoja. Silloin kysymykseksi nousee akkujen valmistuskapasiteetti.

– Kiina tulee ostamaan akkuja muualtakin maailmasta kuin vain omista tehtaistaan, Rissa ennustaa.

Hän arvioi, että akuista syntyy pullonkaula moneksi vuodeksi ennen kuin akkutehtaiden tuotantomäärät nousevat tarpeeksi tyydyttääkseen autoteollisuuden kysynnän.

Suomessa on vireillä ajatus akkuteollisuuden kehittämisestä, sillä Suomi on ainoa EU-maa, josta löytyy akkumetalleja merkittävässä määrin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 7. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 8. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 9. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 10. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 11. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 12. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 13. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 14. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 15. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.