Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Lakimiesliiton mukaan tuomareiden lisäksi häirintää kohtaavat myös syyttäjät, asianajajat ja hallinnossa työskentelevät lakimiehet. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Lakimiesliitto pitää tuomareihin kohdistuvaa häirintää erittäin huolestuttavana uhkana oikeusvaltiolle. Tuomariliitto julkisti eilen kyselyn, jonka mukaan kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta oikeuslaitoksen työntekijästä on joutunut työtehtävissään vähintäänkin joskus epäasiallisen käytöksen ja vaikuttamisen kohteeksi. Kolmasosa vastanneista ei ollut koskaan joutunut vaikuttamisen kohteeksi.

Kyselyyn vastanneita oli yritetty painostaa, mustamaalattu, leimattu asenteellisiksi tai epäpäteviksi. Epäasiallinen kielenkäyttö eri tilanteissa oli käsittänyt muun muassa huutamista, erilaista herjaamista, huorittelua ja solvaamista. Osaa oli jopa vastausten mukaan uhattu henkirikoksella tai väkivallalla. Osa vastanneista oli kohdannut työssään seksuaalissävytteistä käyttäytymistä.

– Eräille vastanneista oli lähetetty kotiosoitteeseen tuhkaa tai ulostetta taikka muita epäasiallisia postipaketteja, kyselyssä todetaan.

Monet olivat myös kohdanneet sähköpostipommitusta tai puhelinterroria antamansa ratkaisun takia tai joutuneet sosiaalisessa mediassa tapahtuneen laajan internetkirjoittelun kohteeksi.

Kysely lähetettiin vajaalle 1 600 vastaajalle, jotka työskentelevät tuomioistuimissa. Kyselyyn vastasi noin kolmasosa, vajaat 550 henkilöä. Vastaajista valtaosa on eri tuomioistuimissa toimivia tuomareita. Kyselyn teki Suomen tuomariliitto tämän vuoden helmi-maaliskuussa.

Häirintää kohtaavat myös syyttäjät ja asianajajat

Lakimiesliiton mukaan tuomareiden lisäksi häirintää kohtaavat myös syyttäjät, asianajajat ja hallinnossa työskentelevät lakimiehet. Liiton medialle tänään lähettämässä tiedotteessa Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä kertoo, että oikeudenhoidon toimijoiden vainoaminen on aito uhka oikeusvaltion toimintakyvylle.

– Vainoamisella pyritään vaikuttamaan siihen, miten rikosten tai muiden asioiden käsittely etenee oikeuskoneistossamme ja ketkä tuomarit, syyttäjät tai asianajajat suostuvat minkäkinlaisia juttuja hoitamaan, tiedotteessa todetaan.

Lakimiesliiton mukaan ilmiö tulee tunnistaa ja antaa häirinnän kohteiksi joutuville tukea.

– Tässä avainasemassa ovat työyhteisöt. Etenkin tuomareiden ja syyttäjien kohdalla valtiotyönantajalla on jo nyt mahdollisuus nykyistä tehokkaampaan työsuojeluun ja tuen antamiseen työntekijöille.

Työnantajan ja esimiehen antama tuki nousee esiin myös tuomariliiton kyselyssä. Osa kaipaisi lisää tukea esimieheltä kokemansa epäasiallisen kohtelun takia. Kaikkien mielestä työnantaja ei myöskään suhtaudu painostukseen riittävällä vakavuudella.

Useat vastaajat peräävätkin työnantajan puuttumista häirintään ilman, että yksittäisen oikeuslaitoksen työntekijän tarvitsisi lähteä ajamaan asiaa omissa nimissään.

– Työnantajan pitäisi tehdä tarvittaessa rikosilmoitus ja hankkia virkamiehelle oikeusapua. Työnantajan pitäisi ilmoittaa uhkaavasti käyttäytyneelle henkilölle, että hänen menettelynsä on viraston johdon tiedossa ja että siihen puututaan, eräs vastaaja toteaa.

Yli 70 prosenttia vastaajista näki tarvetta myös uudelle lainsäädännölle, jolla puututtaisiin painostukseen. Myös lakimiesliiton mukaan lakeja tulisi tarkastella tältä kantilta ja valmistella uutta lainsäädäntöä, mikäli nykyiset säännökset eivät ole ajan tasalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.