Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin luottamuksesta äänestetään maanantaina – FPÖ valmis kaatamaan liittolaisensa

Opposition sosiaalidemokraattinen puolue SPÖ on vaatinut Itävallan parlamenttia erityisistuntoon äänestämään liittokansleri Sebastian Kurzin (kuvassa) hallituksen luottamuksesta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Itävallan parlamentti äänestää ensi maanantaina liittokansleri Sebastian Kurzin luottamuksesta, vahvistaa alahuoneen puhemies Wolfgang Sobotka. Opposition sosiaalidemokraattinen puolue SPÖ on vaatinut Itävallan parlamenttia erityisistuntoon äänestämään Kurzin hallituksen luottamuksesta.

Itävaltalaismedioiden mukaan Vapauspuolueen (FPÖ) Herbert Kickl vahvisti aiemmin tänään, että videoskandaalin keskelle joutunut FPÖ aikoo tukea opposition hanketta epäluottamuslauseesta.

Kurz erotti Kicklin eilen sisäministerin paikalta. Tämän jälkeen muutkin FPÖ:n ministerit jättivät pestinsä hallituksessa.

FPÖ:n skandaalin takia Itävallassa pidetään joka tapauksessa ennenaikaiset vaalit syksyllä.

Itävallan hallituskriisi alkoi, kun koalition kakkospuolue FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strachesta tuli julkisuuteen video, joka paljasti hänen olleen valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta. Strache joutui eroamaan, ja ÖVP:tä edustava Kurz totesi, ettei hallitusyhteistyö vapauspuolueen kanssa voi enää jatkua.

Menee läpi vain isojen tuella

Sobotka kertoi toimittajille tänään, että äänestys järjestetään, jotta saataisiin aikaiseksi "faktapohjainen ja rauhanomainen keskustelu". Maanantai valikoitui äänestyspäiväksi sen takia, että epäluottamuslauseasia ei häiritsisi eurovaalien kampanjointia.

Jos epäluottamuslause hyväksytään, Kurz joutuu lähtemään virastaan syyskuulle kaavailtujen ennenaikaisten parlamenttivaalien alla.

Epäluottamuslauseen alullepanija on pieni ympäristömyönteinen Jetzt-puolue. Epäluottamus hyväksytään vain, jos sekä FPÖ että SPÖ tukevat sitä.

On vielä epäselvää tulevatko nämä kaksi puoluetta tukemaan Jetztin aikeita. Pieni liberaali NEOS-puolue on jo ilmoittanut, ettei lähde tukemaan epäluottamuslausetta. Se perustelee ratkaisuaan tasapainon säilyttämisellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.