Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita Nord Stream 2 -putkelle

Venäjä on sanonut, että putkihanke viedään maaliin pakoteuhasta riippumatta. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Yhdysvallat aikoo pian ilmoittaa pakotteista, joita se kohdistaa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeelle. Asiasta uutisoi muun muassa talouslehti Financial Times.

– Nord Stream 2:n vastustus on edelleen voimissaan Yhdysvalloissa, maan energiaministeri Rick Perry kertoi toimittajille Kiovassa Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin virkaanastujaisissa.

Perryn kommenteista kertoi uutistoimisto Reuters.

Perryn mukaan Yhdysvaltojen kongressi aikoo hyväksyä pakotteita koskevan lakiesityksen ja sen jälkeen presidentti Donald Trump allekirjoittaa esityksen.

Yhdysvallat on aiemmin äänekkäästi kritisoinut Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkevan kaasuputken rakentamista. Trump on luonnehtinut Saksan ajautuvan Venäjän panttivangiksi viitaten siihen, että Saksan ja Euroopan energiariippuvuus Venäjästä kasvaa.

Venäjä on sanonut, että kaasuputkihanke viedään maaliin pakotteiden uhasta riippumatta.

Fortum: Nord Stream 2 on puhtaasti kaupallinen projekti

Myös suomalaisella energiayhtiöllä Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper -yhtiön kautta. Nord Stream 2:n taustalla on venäläinen energiajätti Gazprom , ja Uniper kuuluu hankkeen rahoittajayhtiöihin. Valtionyhtiö Fortum on Uniperin suurin omistaja hieman alle 50 prosentin osuudellaan.

Fortum kommentoi asiaa STT:lle sähköpostitse:

– Nord Stream 2 ei ole Uniperin projekti, vaan Uniper on yksi projektin rahoittajista. Fortum katsoo, että Nord Stream 2 on puhtaasti kaupallinen projekti, emmekä osallistu siihen mahdollisesti liittyvään poliittiseen keskusteluun. Fortum luonnollisesti noudattaa kaikkia paikallisia lakeja, asetuksia ja poliittisia päätöksiä, todetaan Fortumin viestinnän välittämässä kommentissa.

Nord Stream 2:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajan Ulrich Lissekin mukaan kaasuputkiyhtiö on tietoinen, että Yhdysvalloissa keskustellaan pakotteista Nord Stream 2:een liittyviä yhtiöitä vastaan.

– Tiedämme, että on riskejä. Emme kuitenkaan odota, että mitään pakotteita asetetaan, Lissek sanoi Financial Timesin mukaan.

Perryn kommenteista uutisoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 3. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 4. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 5. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 6. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 7. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 8. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 9. Nainen autoili tuhdissa humalassa Heinolassa
 10. Näppis: 1960-luvun puolivälissä käytiin kaverin kanssa sukeltamassa samoilla kohdilla kiväärin lippaita
 11. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa
 12. Lahden kaupunki muistuttaa: autoa ei saa pestä kadulla tai parkkipaikalla – ympäristön ystävä suuntaa pesulaan
 13. Lahden uimaseurojen vuosien takainen välirikko korjaantuu hiljalleen: orastavat yhteistyökeskustelut vaikuttavat puolin ja toisin lupaavilta
 14. Käsikranaatti odotti vuosikymmenet Vesijärven pohjassa, kunnes 11-vuotiaat pojat löysivät ja nostivat sen torstaina ylös
 15. Toimittaja Jamal Khashoggin murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa ilman syytettyjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.