Kansalaisjärjestö: Eurooppa hukkuu valheelliseen informaatioon eurovaalien alla

STT

Eurovaalien alla on löytynyt lukuisia äärioikeistolaisia Facebook-verkostoja, jotka levittävät valheellista informaatiota, kertoo kansalaisjärjestö Avaaz raportissaan. Järjestö seuraa muun muassa ihmisoikeuksia ja korruptiota.

Disinformaatiota levittäneiden sivujen julkaisuja oli katsottu arvioidut 533 miljoonaa kertaa viimeisten kolmen kuukauden aikana, järjestö kertoo. Facebook poisti sivut sen jälkeen, kun Avaaz ilmoitti niistä. Facebookin sulkemilla sivuilla oli yhteensä kuusi miljoonaa seuraajaa.

Järjestön kampanjajohtaja Christoph Scott kertoo Euroopan olevan hukkumassa valheelliseen tietoon.

– Näiden sivustojen koko ja kehittyneisyys tekee niistä joukkotuhoaseita demokratiaa vastaan, ja juuri nyt ne osoittavat Eurooppaa kohti. Huolestuttavinta on se, että me olemme raapineet vain pintaa, Scott toteaa järjestön tiedotteessa.

Scott on huolissaan siitä, että verkostojen levittämillä valheilla olisi vaikutusta tämän viikon eurovaaleihin.

Elokuvakohtausta esitettiin totena

Suljetuilla sivuilla levitettiin väärää tietoa ja edistettiin maahanmuutto- sekä EU-vastaista tai rasistista sisältöä tavalla, joka rikkoo julkaisualustan sääntöjä, Avaaz kertoo. Sivustot edistivät agendaansa muun muassa väärennettyjä käyttäjätilejä ja sivujen harhaanjohtavia nimienvaihdoksia sekä muuta koordinoitua epäautenttista toimintaa hyödyntäen.

Järjestön mukaan Facebookissa leviävään disinformaatioon lukeutuu muun muassa internetissä laajalti levinnyt video, jossa maahanmuuttajien väitetään tuhoavan poliisiautoa. Tallenne on todellisuudessa elokuvasta, ja kyseinen video todistettiin valheeksi jo vuosia sitten.

Tämän lisäksi Facebookissa levitetään muun muassa vääräksi todistettuja tarinoita Puolasta, jossa taksikuljettajina toimivien siirtolaisten väitetään raiskanneen naisia, sekä valheellista uutista siitä, kuinka katalaaniseparatistit ovat sulkeneet lapsille suunnatun syöpäkeskuksen, järjestö kertoo.

Ilmoitus yli 500 sivusta

Avaaz ilmoitti yhteensä yli 500 epäilyttävää sivua ja ryhmää Facebookille. Kaikkien ilmoitettujen sivujen seuraajien yhteenlaskettu määrä oli 32 miljoonaa ihmistä, ja sivut olivat kerryttäneet sivutapahtumia – kommentteja, tykkäyksiä ja jakoja – 67 miljoonaa kappaletta viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Facebook sulki ilmoitusten perusteella 77 sivua ja 230 tiliä Saksassa, Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa.

– Miljoonat eurooppalaiset antavat tällä viikolla äänensä sen jälkeen, kun ovat tietämättään altistuneet myrkyllisille valheille, Scott sanoo.

– Facebookin tulisi varmistaa, että kaikki, jotka näkivät tämän disinformaation saisivat kiireisesti korjauksen tietoihin, ja että Facebookin algoritmit lopettaisivat tämän myrkyn tekemisen tunnetuksi.

Tutkimus oli osa Avaazin kampanjaa, jolla pyritään taistelemaan valheellisen tiedon leviämistä vastaan eurovaalien alla. Kampanjaa on tekemässä ryhmä tutkivia journalisteja, tutkijoita ja data-analyytikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.