Kansalaisjärjestö: Eurooppa hukkuu valheelliseen informaatioon eurovaalien alla

STT

Eurovaalien alla on löytynyt lukuisia äärioikeistolaisia Facebook-verkostoja, jotka levittävät valheellista informaatiota, kertoo kansalaisjärjestö Avaaz raportissaan. Järjestö seuraa muun muassa ihmisoikeuksia ja korruptiota.

Disinformaatiota levittäneiden sivujen julkaisuja oli katsottu arvioidut 533 miljoonaa kertaa viimeisten kolmen kuukauden aikana, järjestö kertoo. Facebook poisti sivut sen jälkeen, kun Avaaz ilmoitti niistä. Facebookin sulkemilla sivuilla oli yhteensä kuusi miljoonaa seuraajaa.

Järjestön kampanjajohtaja Christoph Scott kertoo Euroopan olevan hukkumassa valheelliseen tietoon.

– Näiden sivustojen koko ja kehittyneisyys tekee niistä joukkotuhoaseita demokratiaa vastaan, ja juuri nyt ne osoittavat Eurooppaa kohti. Huolestuttavinta on se, että me olemme raapineet vain pintaa, Scott toteaa järjestön tiedotteessa.

Scott on huolissaan siitä, että verkostojen levittämillä valheilla olisi vaikutusta tämän viikon eurovaaleihin.

Elokuvakohtausta esitettiin totena

Suljetuilla sivuilla levitettiin väärää tietoa ja edistettiin maahanmuutto- sekä EU-vastaista tai rasistista sisältöä tavalla, joka rikkoo julkaisualustan sääntöjä, Avaaz kertoo. Sivustot edistivät agendaansa muun muassa väärennettyjä käyttäjätilejä ja sivujen harhaanjohtavia nimienvaihdoksia sekä muuta koordinoitua epäautenttista toimintaa hyödyntäen.

Järjestön mukaan Facebookissa leviävään disinformaatioon lukeutuu muun muassa internetissä laajalti levinnyt video, jossa maahanmuuttajien väitetään tuhoavan poliisiautoa. Tallenne on todellisuudessa elokuvasta, ja kyseinen video todistettiin valheeksi jo vuosia sitten.

Tämän lisäksi Facebookissa levitetään muun muassa vääräksi todistettuja tarinoita Puolasta, jossa taksikuljettajina toimivien siirtolaisten väitetään raiskanneen naisia, sekä valheellista uutista siitä, kuinka katalaaniseparatistit ovat sulkeneet lapsille suunnatun syöpäkeskuksen, järjestö kertoo.

Ilmoitus yli 500 sivusta

Avaaz ilmoitti yhteensä yli 500 epäilyttävää sivua ja ryhmää Facebookille. Kaikkien ilmoitettujen sivujen seuraajien yhteenlaskettu määrä oli 32 miljoonaa ihmistä, ja sivut olivat kerryttäneet sivutapahtumia – kommentteja, tykkäyksiä ja jakoja – 67 miljoonaa kappaletta viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Facebook sulki ilmoitusten perusteella 77 sivua ja 230 tiliä Saksassa, Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa.

– Miljoonat eurooppalaiset antavat tällä viikolla äänensä sen jälkeen, kun ovat tietämättään altistuneet myrkyllisille valheille, Scott sanoo.

– Facebookin tulisi varmistaa, että kaikki, jotka näkivät tämän disinformaation saisivat kiireisesti korjauksen tietoihin, ja että Facebookin algoritmit lopettaisivat tämän myrkyn tekemisen tunnetuksi.

Tutkimus oli osa Avaazin kampanjaa, jolla pyritään taistelemaan valheellisen tiedon leviämistä vastaan eurovaalien alla. Kampanjaa on tekemässä ryhmä tutkivia journalisteja, tutkijoita ja data-analyytikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 2. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 3. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 4. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 5. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 6. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 7. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 8. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 9. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 10. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 11. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä
 12. Lahden hurja kasvuvisio aikansa elänyt? "Otetaan nyt ensin 130 000 asukasta tavoitteeksi"
 13. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 14. Käräjäoikeus vangitsi päijäthämäläisen naisen todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä Lahdessa
 15. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.