Brexit-puolue suuntaa kohti vaalivoittoa Britanniassa – Farage sai kannattajiltaan rocktähden kohtelun

Brexit-puolueen Nigel Farage kampanjatilaisuudessa Lontoon Olympia-messuhallissa tiistaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Basso hakkaa niin, että rintakehässä tuntuu. Brexit-puolueen perustaja Nigel Farage huudattaa yleisöä Olympia-messuhallissa Lontoossa, viimeisessä isossa kampanjatilaisuudessa ennen torstain EU-vaaleja.

– Valtaapitävät, he eivät ole peloissaan, he ovat kauhuissaan, Farage sanoo.

Arviolta muutaman tuhannen kokoinen yleisö elää voimakkaasti mukana. Ihmisillä on rinnuksillaan turkooseja ruusukkeita, joissa uhotaan politiikan muuttuvan pysyvästi.

– 20 vuotta olen yrittänyt tehdä itseni työttömäksi, Farage sanoo ja luettelee EU-johtajia, joiden kanssa on ollut napit vastakkain.

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Michel Barnier ja varsinkin liberaaliryhmän Guy Verhofstadt saavat kukin vuorollaan voimakkaat buuaukset.

Yllätysvieraaksi on kutsuttu Tshekin entinen presidentti Vaclav Klaus, joka kertoo maastaan löytyvän paljon brexitläisten ystäviä.

Britannian oli tarkoitus jättää EU jo maaliskuun lopussa, mutta erolle myönnettiin kuusi kuukautta lisäaikaa. Siksi vaalit on nyt pakko järjestää.

Äänestyspäivä on saarivaltiossa jo torstaina. Tulokset julkaistaan kaikissa EU-maissa samaan aikaan, sunnuntai-iltana.

Konservatiiveille povataan kovaa tappiota

Selkeitä vaihtoehtoja tarjoavat puolueet näyttävät menestyvän Britanniassa parhaiten. Vasta viitisen viikkoa sitten perustettu brexit-puolue olisi saamassa isoimman kannatuksen, noin 26 paikkaa, käy ilmi Politicon ennusteesta.

EU:ssa pysymistä kannattavat liberaalidemokraatit olisivat kasvattamassa paikkojensa määrän yhdestä 12 paikkaan. EU-jäsenyyttä kannattavien äänet jakautuvat useammalle puolueelle.

Britannia valitsee 73 europarlamentaarikkoa 751-paikkaiseen parlamenttiin. Jos Britannia lähtee unionista, jaetaan osa siltä vapautuvista paikoista jäsenmaiden kesken.

Faragen brexit-puoluetta on soviteltu Euroopan parlamentissa osaksi laajaa populistipuolueiden ryhmää, mutta liittymistä ei ole vielä vahvistettu. Liberaalidemokraatit kuuluvat liberaaliryhmään ja konservatiivit tällä kaudella ECR:ään.

Open Europe -ajatushautomon politiikan tutkija Dominic Walsh uskoo, että EU-vaaleissa melkein kaikki äänestäjät haluavat lähettää viestin brexitistä. EU-vaalien äänestysaktiivisuus on kuitenkin perinteisesti ollut alhainen, eikä vaalista välttämättä saada hänen mukaansa kunnon kuvaa siitä, mitä kansa brexitistä ajattelee.

Mayn paineet erota voivat kasvaa

EU-vaalit on Walshin mukaan nähty saarivaltiossa ennenkin protestivaaleina, ja äänestäjät ovat näpäyttäneet valtapuolueita.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiiveille ennustetaan kuitenkin nyt järisyttävää tappiota. Ennusteiden mukaan puolueen kannatus voisi tippua jopa alle kymmenen prosentin viiden vuoden takaisesta noin 24 prosentista.

Walsh uskoo, että erittäin huono tulos kasvattaisi pääministeri Mayn paineita jättää tehtävänsä.

– Tilanne näyttää kamalalta konservatiivien osalta. Jos he tippuvat alle kymmenen prosentin tai jäävät neljännelle tai viidennelle sijalle, näyttää se erityisen pahalta.

Liberaalit toivoo uutta kansanäänestystä

Britannian EU-eroa vastustavat liberaalidemokraatit kampanjoivat tiistai-iltana yökerhossa, Waterloo-sillan alla.

Puolueen varajohtaja ja maan parlamentissa istuva Jo Swinson kertoi STT:lle olevansa iloinen siitä, että EU-vaalit järjestetään.

Vaaleissa äänestäjät pääsevät kertomaan pääministerille ja oppositiossa istuvalle työväenpuolueelle, että he haluavat pysäyttää kaaoksen.

– Monet tässä maassa ovat täysin kyllästyneitä jatkuvaan brexit-pyöritykseen, joka ei näytä johtavan mihinkään vaan vain vahingoittavan maatamme.

Puolue toivoo, että Britanniassa järjestettäisiin uusi kansanäänestys.

Pääministeri May lupasi tiistaina, että parlamentti pääsee äänestämään uuden kansanäänestyksen järjestämisestä. May ei itse tue ajatusta, mutta yrittää löytää vielä kerran yhteisymmärryksen brexit-sopimuksesta konservatiivien ja työväenpuolueen välillä.

Swinsonin mielestä pääministeriltä kuultiin vain kauniita sanoja, jotka eivät tarkoita mitään.

– Meidän pitää olla hyvin varovaisia Theresa Mayn vaikuttamispuheiden kanssa. Ilmoitus ei vielä muuta hänen kantaansa. Hän ei ole sitoutunut kansanäänestyksen järjestämiseen brexit-sopimuksesta.

...................

Korjattu aiempaa uutista klo 13.50: May lupasi tiistaina, että parlamentti pääsee äänestämään, ei maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 2. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 3. Lahden keskustan nopeusrajoituksia lasketaan – muutoksella halutaan kasvattaa turvallisuutta ja vähentää meluhaittoja
 4. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 5. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin
 6. Lahdessa kuvataan elokuvaa ekologisesti – näin se onnistuu
 7. Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa
 8. Puu kaatui sähkölinjalle Lahden Renkomäessä – tie oli osittain poikki Johtokadulla
 9. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, josta päätetään tänään, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 11. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 12. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 13. Tiesitkö, että Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja näkee nyt myös netistä? – Finnassa on julkaistu jo noin kolmesataa museon teosta
 14. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 15. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.