Grönlannin ilmatilan valvonta voi pakottaa Tanskan ostamaan lisää hävittäjiä, sanoo maan puolustusministeri – syynä on Venäjän kasvanut sotilastoiminta arktisella alueella

Puolustusministeri Claus Hjort Fredriksenin mukaan Tanskan kyvyttömyys valvoa Grönlannin ilmatilaa ja torjua sitä loukkaavia koneita ei ole ollut toistaiseksi ongelma, koska pohjoisilla alueilla ei ole ollut sotilaallisia jännitteitä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjän lisääntynyt sotilaallinen toiminta arktisella alueella voi pakottaa Tanskan sijoittamaan hävittäjiään Grönlantiin. Puolustusministeri Claus Hjort Frederiksenin mukaan tämä merkitsisi sitä, että Tanskan pitää ostaa suunniteltua enemmän hävittäjä ilmavoimilleen.

Tanska on päättänyt ostaa 27 amerikkalaista F-35-hävittäjää nykyisten F-16-koneiden seuraajiksi. Ne eivät kuitenkaan riitä, jos Grönlantiin päätetään sijoittaa koneita pysyvästi, ministeri sanoi uutistoimisto Ritzaulle.

Hjort Fredriksenin mukaan Tanskan kyvyttömyys valvoa Grönlannin ilmatilaa ja torjua sitä loukkaavia koneita ei ole ollut toistaiseksi ongelma, koska pohjoisilla alueilla ei ole ollut sotilaallisia jännitteitä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa kun Venäjä on rakentanut uusia lentotukikohtia arktiselle alueelle.

Esimerkiksi Venäjälle kuuluvalla Frans Joosefin maa -saariryhmällä sijaitseva Nagurskajan tukikohta on vain tuhannen kilometrin päässä Grönlannista. Venäläiskoneet pääsevät ilmatankkauksen tuella lentämään sieltä Grönlannin ilmatilaan kenenkään estämättä. Jos ilmatilaloukkauksia alkaisi tapahtua, puolustusministerin mukaan vastaus on hävittäjien sijoittaminen pysyvästi Grönlantiin.

– Emme voi sallia Tanskan ilmatilan loukkaamista. Meidän on puolustettava itsemääräämisoikeuttamme siellä samaan tapaan kuin Tanskassa ja Itämerellä, Hjort Fredriksen sanoi Berlingske-lehden haastattelussa aiemmin tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 6. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 7. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 8. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 9. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 10. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 11. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 12. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 13. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 14. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 15. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.