Pahasti aliravittu pikkulapsi oli kuolla Ruotsissa – äiti halusi elää pelkällä ilmalla, lapsi sai halauksia vitamiinien sijaan

Vanhemmat kiistivät kohdelleensa lastaan kaltoin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Oikeusistuin on tuominnut vanhemmat vankilaan Ruotsia kuohuttaneessa tapauksessa, jossa pikkulapsi oli kuolla aliravitsemukseen.

Runsaan vuoden ikäinen lapsi tuotiin helmikuussa Göteborgin lastensairaalaan. Lääkärien mukaan tyttö oli niin aliravittu, että ilman hoitoa hän olisi voinut kuolla muutamassa tunnissa.

– Hänen aliravitsemuksensa oli niin paha, ettemme olleet koskaan nähneet vastaavaa, kertoi sairaalassa 20 vuotta työskennellyt lääkäri.

Lapsen vanhemmat ovat vegaaneja. Isä kertoi tytön saaneen rintamaitoa, mutta eläneen sen lisäksi vegaanisella ravinnolla.

Vanhemmat kertoivat antaneensa lapselle muun muassa riisiä ja perunoita. He kiistivät kohdelleensa lastaan kaltoin ja sanoivat, että tämän huono vointi johtui vatsataudista.

"Universumi pitää huolen meistä"

Poliisikuulusteluissa paljastui, että lapsen äiti oli kuulunut liikkeeseen, jonka edustajat uskovat voivansa elää pelkällä ilmalla – eli ilman ruokaa tai vettä. Nainen oli jakanut sosiaalisessa mediassa videon, jolla hän kertoi olleensa viikon syömättä ja juomatta.

– Tässä ei ole kyse vain minusta. Tässä on kyse rakkaudestani kaikkia maailman olentoja kohtaan. Olen erittäin ylpeä itsestäni, nainen sanoi videolla ruotsalaismedian mukaan.

Perhe oli elänyt kiertolaiselämää ilman vakituista asuntoa. Kun poliisi kysyi kuulusteluissa, miten vanhemmat elättävät itsensä, nainen sanoi, että "universumi pitää huolen meistä".

Isältä oli kysytty, olivatko vanhemmat antaneet lapselle vitamiineja tai muita ravinnelisiä.

– Ei, hän sai auringonvaloa, naurua ja halauksia, isä kertoi.

Kolme viikkoa sairaalahoidossa

Oikeus korosti tuomiossaan, ettei vanhempien valitsema elämäntapa voi koskaan tulla lapsen perustavanlaatuisten tarpeiden edelle.

Oikeus tuomitsi vanhemmat törkeästä vammantuottamuksesta kolmen kuukauden vankeuteen. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan tyttärelleen vahingonkorvauksia 60 000 kruunua (noin 5 600 euroa).

Vanhempien syyksi luettiin myös useita muita rikoksia, kuten lieviä huumausainerikoksia.

Lapsi otettiin huostaan sairaalassa. Kolmen viikon sairaalahoidon jälkeen tyttö sijoitettiin perheeseen, jonka mukaan lapsi on enimmäkseen toipunut koettelemuksistaan.

Kun tutkintavankeus otetaan huomioon, vanhemmat ovat jo suorittaneet tuomionsa. Seuraavaksi he ja lapsi muuttavat yhdessä kahdeksaksi viikoksi perhekotiin, jossa sosiaalityöntekijät valvovat ja opastavat heitä. Myöhemmin päätetään, saavatko vanhemmat lapsen takaisin pysyvästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 6. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 10. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.