Tarantino etsii menetettyä Hollywoodia – Cannesin odotetuin elokuva on oodi viihdeteollisuudelle ja hiipuneille tähdille

Once Upon a Time in Hollywoodia on kuvailtu ohjaajansa Quentin Tarantinon hellimmäksi elokuvaksi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Jonot ohjaaja Quentin Tarantinon uuteen elokuvaan Once Upon a Time in Hollywood olivat Cannesin elokuvajuhlien pisimmät. Tungos lehdistötilaisuuteen lähenteli hysteriaa. Salin täytyttyä ulos jäi kymmeniä toimittajia.

Lehdistösaliin saapui festivaalin ylivoimaisin tähtijoukko, pääosien näyttelijäkolmikko Brad Pitt, Leonardo DiCaprio ja Margot Robbie.

Once Upon a Time in Hollywood kertoo kuvitteellisen tarinan todellisessa historian hetkessä ja tulkiten todellisten henkilöiden tarinaa. Robbie esittää Sharon Tatea, elokuvaohjaaja Roman Polanskin vaimoa, joka tosielämässä murhattiin elokuussa 1969.

Samoihin aikoihin Hollywoodissa valta vaihtui nuorille tekijöille, joista yksi edelläkävijä oli puolalainen Polanski. Tarantino lähestyy murrosta sadunomaisesti.

– Oli vapaan rakkauden liike, oli toivoa. Elokuvateollisuus määriteltiin uudelleen. Sharonin ja muiden menetys koskettaa yhä, koska se oli ravisteleva kurkistus ihmisyyden pimeälle puolelle, Pitt pohti elokuvan kuvaamaa aikaa.

Polanskia lukuun ottamatta elokuvan tosipohjaisten tuttujen hahmojen esikuvat ovat kuolleet, esimerkiksi Damien Lewisin esittämä Steve McQueen ja Mike Mohin tyylittelemä Bruce Lee.

DiCaprion ja Pittin näyttelemät hahmot ovat keksittyjä. He ovat alkoholismiin vajonnut televisiotähti ja hänen sijaisnäyttelijäystävänsä. DiCaprion hahmossa tosin on vaikutteita Burt Reynoldsin urasta 1960-luvulla.

– Ymmärsin tätä hahmoa. Olen kasvanut tämän teollisuuden piirissä. Hän on putoamassa pelistä, DiCaprio kuvaili.

– Tiedän, miten onnekas itse olen. Hahmo sai minut tuntemaan kiitollisuutta.

Itsetietoinen rakkauslaulu

Itse Tarantinokin on superjulkkis, josta fanit sekoavat siinä missä näyttelijätähdistä. Hän on Martin Scorsesen ja Christopher Nolanin rinnalla niitä harvoja ohjaajia, jotka voivat tehdä spektaakkelielokuvan budjetilla – tässä tapauksessa yli 80 miljoonalla eurolla – omannäköisiään, draamallisiakin elokuvia.

Uusi elokuva on erikoinen, rakenteeltaan Hollywood-viihteeksi suorastaan omituinen. DiCaprion hahmon koettelemuksia kasataan tarkoituksellisen pitkäpiimäisesti, kunnes tarina lopussa lunastetaan yllätyskäänteillä. Kaksi tuntia ja neljäkymmentä minuuttia kestävä Once Upon a Time in Hollywood on ainakin rakkaudentunnustus elokuvalle.

– Maailmassa harvoilla ihmisillä on sellaista elokuvan, musiikin ja television tuntemusta kuin Quentinilla, DiCaprio kehui.

– Kuin menisit sisään tietokantaan. Tämä on hänen rakkauslaulunsa elokuvateollisuudelle ja sen ulkopuolisille.

Hellää Tarantinoa

Once Upon a Time in Hollywoodia on kuvailtu ohjaajansa hellimmäksi elokuvaksi. Sitä se onkin: vaikka mukana on äärimmäisen väkivallan hetkiä, elokuva on valoisa, suorastaan merkillisen toiveikas.

Paljon on Robbien harteilla. Hänellä on vastuu esittää tosielämässä raa’asti murhattua Tatea, joka oli viimeisillään raskaana.

– Hän on valonsäde. Se on roolini, Robbie kuvaili.

Kun elokuva saa ensi-iltansa Suomessa elokuun puolivälissä, on juuri tullut kuluneeksi 50 vuotta Taten kuolemasta. Elokuvan historia liittyy myös tähän Tarantinon Cannes-vierailuun. Hänen ohjaamansa ja käsikirjoittamansa Pulp Fiction voitti Kultaisen palmun tasan 25 vuotta sitten ja muutti Hollywoodia.

Tosielämän tragedian käsitteleminen fiktiossa herättää kysymyksiä tahdikkuudesta. Lehdistötilaisuudessa Tarantinolta kysyttiin, onko hän puhunut Polanskin kanssa siitä, että aikoo käyttää tapahtumia elokuvassaan.

– En, Tarantino vastasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 7. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 8. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 9. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 10. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 11. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 12. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 13. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 14. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 15. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.