Tshekin pääministerin ahdinko syvenee – epäillään EU-tukien kavaltamisesta

STT

Tshekin toiseksi rikkaimman miehen Andrej Babishin kausi pääministerinä on ollut täynnä skandaaleja. Suositun ANO-liikkeen johtajaa ja useita hänen perheenjäseniään epäillään EU-tukien kavaltamisesta liki kahden miljoonan euron arvosta.

Babish on toistuvasti viimeisen kahden vuoden ajan väittänyt häneen liittyviä tutkimuksia ja epäilyksiä salajuoneksi, jonka tarkoitus olisi poistaa hänet politiikasta.

Vuosikausia velloneet epäilykset nousivat jälleen otsikoihin huhtikuun lopussa Tshekin poliisin ilmoitettua, että se ehdottaa syytteiden nostamista Babishia vastaan EU-tukiin liittyvässä talousrikosjutussa. Päivää myöhemmin oikeusministeri Jan Knezhinek ilmoitti erostaan ja samana päivänä Babish nimitti uudeksi oikeusministeriksi hänelle lojaalin Marie Beneshovan.

Muutokset hallituksen kokoonpanossa herättivät välitöntä vastarintaa sekä oppositiossa että kansan keskuudessa. Moni pelkää pääministerin vääristävän maan oikeusjärjestelmää. Babish on aiemmin nimittänyt mieleisiään ehdokkaita muun muassa poliisin johtoon.

Mielenosoituksia jo viikoittain

Tämän viikon tiistaina 50 000 ihmistä osoitti mieltään Prahan ydinkeskustassa vyyhdin takia.

Babishia ja hänen hallitustaan vastaan on osoitettu mieltä aiemminkin, mutta nyt mielenosoituksia on järjestetty säännöllisesti viikoittain viimeisen kuukauden ajan. Väkimäärän kasvaessa mielenosoitukset on siirretty vanhasta kaupungista valtavalle Vaclavin aukiolle.

Miljoona hetkeä demokratialle -järjestön järjestämän mielenosoitusten sarjan odotetaan jatkuvan vielä useiden viikkojen ajan. Mielenosoittajat vaativat oikeusministerin eroa ja itsenäisen oikeusjärjestelmän turvaamista.

Toistaiseksi Babish on jättänyt vaatimukset ja mielenosoitukset huomiotta. Ensi viikolla mielenosoituksia järjestetään eri puolilla maata ja kahden viikon jälkeen jälleen Prahassa.

Tällä hetkellä istuvalla pääministerillä on Tshekissä syytesuoja. Mikäli se riisuttaisiin, ja Babish haastettaisiin oikeuteen, hänet voitaisiin tuomita viidestä kymmeneen vuodeksi vankilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.