IMF varoittaa kauppasodan vaarantavan maailmantalouden kasvun

Kauppasodan seuraukset pahenevat entisestään, jos presidentti Donald Trump toteuttaa uhkauksensa ja määrää tulleja kaikille Kiinasta tuotaville tuotteille. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa, että kiihtyvä kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vaarantaa maailmanlaajuisen talouskasvun tänä vuonna. Kauppasota heikentää luottamusta ja nostaa kuluttajahintoja.

IMF:n pääekonomisti Gita Gopinath kirjoittaa järjestön blogissa, että kauppasodassa kärsivät ennen kaikkea Yhdysvaltojen ja Kiinan kuluttajat.

Kauppasodan seuraukset pahenevat entisestään, jos presidentti Donald Trump toteuttaa uhkauksensa ja määrää tulleja kaikille Kiinasta tuotaville tuotteille. Tullit hidastaisivat maailman talouskasvua 0,3 prosentilla, IMF arvioi.

Vielä toukokuun alussa odoteltiin, että Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistassa saataisiin pikaisesti ratkaisu, mutta toiveikkuus haihtui, kun Trump syytti Kiinaa antamiensa lupauksien rikkomisesta. Trump määräsi samalla tulleja Kiinasta tuleville tuotteille 200 miljardin dollarin edestä ja uhkasi määrätä 25 prosentin tullit Kiinan muulle tuonnille, joka on arvoltaan 300 miljardin dollarin luokkaa.

Trumpin mukaan kovilla tulleilla tavoitellaan Yhdysvaltojen kauppavajeen tasoittamista. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin oli viime vuonna 379 miljardia dollaria suurempi kuin tuonti.

Gopinath ja kaksi muuta IMF:n ekonomistia toteavat kuitenkin, että kauppakiistely on aiheuttanut haittaa molemmille maille.

– Vaikka vaikutus maailmanlaajuiseen talouskasvuun on toistaiseksi ollut suhteellisen vähäinen, voi viime aikojen kärjistyminen kauppasuhteissa aiheuttaa merkittävää haittaa luottamukselle yrityksissä ja finanssimarkkinoilla, häiritä globaaleja toimitusketjuja ja heikentää tämän vuoden talouskasvun näkymiä, Gopinath kirjoittaa.

Tullien korotukset ovat haitallisia erityisesti pienituloisille kotitalouksille, koska ne nostavat useiden eri kulutustuotteiden hintoja.

Pörssit luisuvat

Hermostuneisuus kauppasodan kiihtymisestä on näkynyt pörsseissä, ja luisu jatkui sekä Aasiassa että Euroopassa. Wall Streetillä indeksit lähtivät heti markkinoiden avauduttua selvään laskuun. Eniten vaipui teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi, joka oli vartin kaupankäynnin jälkeen jo 1,5 prosenttia pakkasella.

Helsingin pörssin yleisindeksi oli alkuillasta yli kahden prosentin laskussa ja lähes koko vaihtokärki laskussa. Hermoilu näkyi myös öljyn hinnassa. Viitelaatu Brentin hinta oli iltapäivällä Lontoon aikaa neljän prosentin laskussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.