Yle: Syyrialaisella Isis-leirillä on 44 suomalaista, kertovat leirin suomalaisnaiset

Al-Holin leirille kuljetettiin yli 70 000 ihmistä ennen kuin terroristijärjestö Isis menetti viimeisen tukikohtansa Baghuzissa kevään aikana. LEHTIKUVA/AFP

STT

Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista, kertoo viisi suomalaisnaista leirillä Ylelle.

Ylen toimittajan tapaamat naiset kertovat haluavansa palata lastensa kanssa Suomeen. Yhteensä leirillä on naisten mukaan 44 suomalaista, joista 11 on äitejä ja 33 heidän lapsiaan.

Osa lapsista on syntynyt Syyriassa, naiset kertovat. He sanovat jo pyrkineensä pois Isisin alueelta, mutta eivät kyenneet lähtemään ilman salakuljettajien vaatimia maksuja.

Al-Holin leirille kuljetettiin yli 70 000 ihmistä ennen kuin terroristijärjestö Isis menetti viimeisen tukikohtansa Baghuzissa kevään aikana.

Aiemmin palanneita ainakin toistakymmentä

Yksi Ylen toimittajan tapaamista naisista on aiemmin julkisuudessa ollut Sannaksi esittäytynyt nainen, jota CNN:n toimittaja haastatteli alkuvuonna. Hän kertoi jo tuolloin haluavansa palata Suomeen.

Tuolloin kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta kertoi STT:lle, että ihmisen pääsyä omaan kotimaahan ei voi estää, jos tällä on Suomen kansalaisuus ja kunnossa olevat matkustusasiakirjat. Hän kertoi Suomen kuitenkin pyrkivän siihen, että tulijat jäisivät viranomaisten seurantaan.

Suojelupoliisin analyytikko Saana Nilsson kertoi maaliskuussa, että konfliktialueilta oli palannut Suomeen jo noin 20 ihmistä. Ensimmäiset heistä palasivat hänen mukaansa pettyneinä, mutta viimeisimmät ainoana vaihtoehtona Isisin julistaman kalifaatin romahduksen myötä.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) puolestaan kertoi silloin, että Pohjoismaat haluavat tuomita Isisin riveissä taistelleet kansainvälisessä tuomioistuimessa, mieluiten Lähi-idässä lähellä tapahtumapaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.