Suomen tutkimus- ja tuotekehitys pudonnut kelkasta, kertoo barometri

Panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat laskeneet jo 10 vuoden ajan vertailumaihin nähden. LEHTIKUVA/AFP

STT

Suomessa harjoitettu tutkimus- ja tuotekehitys on jäänyt jälkeen vertailumaista, ilmenee Tekniikan akateemisten (TEK) ja VTT :n teknologiabarometrista.

Panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat laskeneet jo 10 vuoden ajan vertailumaihin nähden. Lasku jatkuu edelleen.

Vertailumaat ovat Ruotsi, Tanska, Hollanti, Saksa, Britannia, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea.

Suomessa tutkimus- ja tuotekehitysrahoitus kääntyi kuitenkin viime vuonna jyrkän pudotuksen jälkeen kasvuun, vaikka suhteellinen osuus painui. Vuonna 2009 osuus bruttokansantuotteesta oli 3,8 prosenttia, mutta vuonna 2017 vain 2,8 prosenttia.

Yritysten panostukset ovat supistuneet suhteessa enemmän kuin julkisen sektorin. Yritysten investoinnit ovat pudonneet vertailumaiden joukossa sijalta kaksi sijalle seitsemän.

– Suomen tk-investointien radikaali suunnanmuutos on elintärkeää kestävän kasvun vahvistamiseksi ja globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Valtion tk-investoinnit vaikuttavat myös suoraan yksityisen sektorin investointihalukkuuteen, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara tiedotteessa.

Suomessa soudetaan ja huovataan

TEKin ja VTT:n mukaan Suomessa soudetaan ja huovataan tutkimuksessa ja tuotekehittelyssä verrattuna Ruotsiin. Ruotsissa tutkimus ja tuotekehitys on yksi talouden kulmakivistä.

– Suomalainen innovaatiopolitiikka on 2010-luvulla ollut ennakoimatonta ja kokonaiskuva on puuttunut. Esimerkiksi Business Finlandin yrityksille suunnattua rahoitusta on vuoroin leikattu ja lisätty. Ruotsissa innovaatiopolitiikkaa tehdään pääministerin johtamana ja innovaationeuvoston ohjauksessa, arvioi TEKin Pekka Pellinen.

Hänen mukaansa tutkimus- ja innovaationeuvoston toiminta kuihtui Suomessa viime hallituskaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.