WSJ: Huawei suunnittelee Androidin tilalle omaa käyttöjärjestelmää

Huawei pyrkii korvaamaan Googlen Android-järjestelmän. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiinalainen teknologiajätti Huawei suunnittelee oman käyttöjärjestelmän luomista mobiililaitteille, kirjoittaa Wall Street Journal. Yhtiö on lehden mukaan rekisteröinyt Kiinassa tavaramerkki Hongmengin, joka on Huawein oman käyttöjärjestelmän työnimi. Uusi järjestelmä saatetaan julkistaa Kiinassa tänä vuonna ja muualla maailmassa ensi vuonna.

Huawei pyrkii lehden mukaan näin korvaamaan Googlen Android-järjestelmän, josta se saattaa joutua suljetuksi pois. Google on saanut Yhdysvaltojen hallinnolta määräyksen lopettaa yhteistyön Huawein kanssa. Yhdysvallat syyttää Huaweita vakoilusta Kiinan puolesta, minkä yhtiö kiistää. Kiellon toimeenpanoa on lykätty 90 päivällä.

Vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien menestys mobiilimarkkinoilla on toistaiseksi ollut vaatimatonta, kuten Nokian karu kokemus Windows-puhelinten valmistajana osoitti. Samsungin kehittämä Tizen jäi sekin lyhytikäiseksi.

Android-puhelinten markkinaosuus oli alkuvuonna 87 prosenttia maailman kännykkämarkkinoista, laskee markkinatutkimusyhtiö Canalys . Loppuja markkinoista hallitsi Applen iPhonelle kehittämä iOS. Kolmannen käyttöjärjestelmän mahdollisuudet kilpailla kännykkämarkkinoilla ovat kaatuneet pulaan sovelluksista, joita kuluttajat odottavat saavansa laitteisiinsa.

Android on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joten Huawei voisi käyttää jatkossakin sen julkista versiota. Tuleviin Huawei-puhelimiin ei kuitenkaan voisi saada esimerkiksi Gmail-sähköpostisovellusta, Googlen karttoja tai sovelluskauppa Playta.

Kauppasodassa uusia kierroksia

Presidentti Donald Trump vihjasi aiemmin, että ratkaisu Huaweita koskevaan kiistaan saattaa liittyä Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin kauppaneuvotteluihin. Trumpin mukaan on hyvät mahdollisuudet, että osapuolet löytävät neuvotteluissa sovun ja että Huawei sisällytetään siihen.

Kiina syyttää Yhdysvaltoja kiusanteosta ja on esittänyt sille virallisen vastalauseen Huawein kohtelusta. Kiinan mukaan Yhdysvaltojen pitää korjata väärät tekonsa ja olla vilpitön, jos se haluaa jatkaa kauppaneuvotteluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 5. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 6. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 7. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 8. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 9. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 10. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 11. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 12. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 13. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 14. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 15. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.