Tiedusteluväki kauhistui Trumpin päätöksestä antaa oikeusministerille oikeudet julkistaa salaiseksi luokiteltua tietoa

Poliitikot ja tiedusteluväki pelkäävät, että Trumpin päätöksen seurauksena Yhdysvaltojen suojelluimmat tiedustelulähteet muun muassa Venäjän hallinnossa paljastuvat. LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

STT

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin päätös antaa oikeusministerille täydet oikeudet salaiseksi luokiteltujen tietojen julkistamiseen saa osakseen kovaa kritiikkiä maan tiedustelun nykyisiltä ja entisiltä virkamiehiltä.

Presidentin julkaisema muistio vaatii yhdysvaltalaisia tiedusteluviranomaisia tukemaan oikeusministeri William Barria tutkimuksissaan. Barr selvittää parhaillaan oliko tutkinta, joka liittyi Venäjän vaalivaikuttamiseen vuoden 2016 presidentin vaaleissa, oikeutettu.

Tutkinnasta muodostui lopulta erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinta, joka selvitti sitä, syyllistyikö Trump juonitteluun ja oikeuden estämiseen.

Poliitikot ja tiedusteluväki pelkäävät, että Trumpin päätöksen seurauksena Yhdysvaltojen suojelluimmat tiedustelulähteet muun muassa Venäjän hallinnossa paljastuvat.

Joukko nykyisiä ja entisiä tiedusteluvirkamiehiä kertoi Washington Postille olevansa huolissaan, että Barr saattaa julkaista tietoa valikoivasti, mikä ei antaisi kokonaiskuvaa vuoden 2016 tapahtumista.

Presidentti puolustaa päätöstään

Presidentin mukaan oikeusministeri tarvitsee rajattomat oikeudet julkistaa salaiseksi luokiteltuja tietoja, jotta ministeri pääsisi Venäjä-tutkinnan ytimeen.

– (Barr) pääsee näkemään, kuinka tämä huijaus tai noitavaino alkoi, ja miksi se alkoi, Trump sanoi.

Trump on toistuvasti arvostellut Venäjä-tutkintaa noitavainoksi ja kuvaillut tutkimuksia jopa maanpetokseksi.

Erikoissyyttäjä Mueller ei löytänyt tutkinnassaan näyttöä presidentti Trumpin tai hänen kampanjansa vehkeilystä Venäjän kanssa presidentinvaalien 2016 alla.

Sen sijaan Mueller jätti auki kysymyksen siitä, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen haittaamalla tutkintaa. Barr itse veti tutkinnasta johtopäätöksen, että presidentti ei toiminut näin.

Oikeusministeriä on syytetty siitä, että hän on antanut puutteellisen kuvan tutkinnan tuloksista.

Trumpin tuoretta päätöstä laajentaa Barrin valtuuksia on arvosteltu demokraattien leiristä sanomalla, että presidentti ja oikeusministeri vehkeilevät muuntaakseen salaiset tiedot aseiksi poliittisia vihollisiaan vastaan.

"Todella huono idea"

Entinen keskustiedustelupalvelu CIA:n varapääjohtaja John McLaughlin vaatii kongressia pysäyttämään hankkeen. Hän kirjoitti Twitterissä, että oikeuksien antaminen Barrille on todella huono idea.

– Tiedustelulaitokset voivat tehdä yhteistyötä, mutta niillä täytyy säilyä laillinen vastuu lähteiden suojelemiseen.

Kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats oli sanoissaan varovaisempi mutta teki selväksi, että oikeusministerin ei pitäisi toimia vastuuttomasti.

– Luotan, että oikeusministeri työskentelee tiedusteluyhteisön kanssa pitkäaikaisten standardien mukaisesti, jotta voidaan suojella sellaista tietoa, jonka julkitulo saattaisi kansallisen turvallisuutemme vaaraan.

Entinen CIA:n virkamies Evan McMullin luonnehti Trumpin päätöstä erittäin vaaralliseksi vallan väärinkäytöksi.

– Barr julkaisee valikoiden arkaluonteista tietoa, kuten hän teki Muellerin raportin osalta. Niin saadaan aikaan Trumpille suotuisa kertomus ja haitataan tiedusteluväen kykyä kerätä tiedustelutietoa ulkomaisista uhkista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 6. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 7. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 8. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 9. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 10. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 11. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 12. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 13. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 14. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 15. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.