Viisi isoa mediataloa ja alan liitot perustavat tukirahaston uhkailun ja vainon kohteeksi joutuneille toimittajille

Kuvassa vasemmalta Hanne Aho (Journalistiliitto), Kaius Niemi (Sanoma), Vesa-Pekka Kangaskorpi (Keskisuomalainen konserni), Kaisa Ala-Laurila (A-lehdet), Jukka Holmberg (Medialiitto), Aapo Parviainen (Jokes). Liisa Takala

STT

Viisi suurta mediataloa ja media-alan liitot perustavat rahaston häirittyjen toimittajien tukemiseksi, tiedottaa Suomen Journalistiliitto.

Rahaston tarkoitus on auttaa uhkailun, vainon ja muiden uusien häirinnän muotojen kohteeksi joutuneita toimittajia. Alalta on puuttunut keinoja toimia nopeasti tällaisissa tilanteissa.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toteaa tiedotteessa, että uhan kohteeksi joutunut toimittaja voi menettää terveytensä, työkykynsä ja ansionsa tai joutua muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

Ahon mukaan rahaston on tarkoitus tukea toimittajia esimerkiksi kriisiavun hankkimisessa, oikeudenkäyntikuluissa tai kodin hälytysjärjestelmien hankinnassa.

– Tilanteet ovat olleet hyvin yllättäviä, eikä niihin ole osannut oikein kukaan varautua. Välttämättä etukäteen ei ole voinut sanoa, mihin sitä rahaa tarvitaan, Aho kertoo STT:lle.

Yksityishenkilöt tarjoavat rahojaan

Rahaston perustamisessa ovat mukana A-lehdet , Alma Media , Keskisuomalainen , Sanoma , Yle , Journalistiliitto, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö, Medialiitto, Aikakauslehtien liitto ja Sanomalehtien liitto.

Ahon mukaan kaikki perustajatahot ovat luvanneet lahjoittaa rahastoon summan, jonka suuruuden julkistamisesta ne päättävät itse. Aho kuitenkin kertoo, että tavanomainen summa on noin 10 000 euroa per taho.

Lahjoituksia voivat tehdä niin yritykset, säätiöt, liitot kuin yksityishenkilötkin.

– Nyt kyselyitä on tullut mediataloilta, mutta aiemmin myös yksityishenkilöiltä, että minne saa antaa rahaa, että voi auttaa vainon kohteeksi joutuneita, Aho kertoo.

Kaikki eivät halua joutua valokeilaan

Kuluneen reilun vuoden aikana julkisuutta ovat saaneet esimerkiksi toimittaja Rebekka Härköseen kohdistunut uhkailu ja toimittaja Johanna Vehkoon oikeudenkäynti.

Vehkoo sai huhtikuussa Oulun käräjäoikeudessa tuomion kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Journalistiliitto osti sen jälkeen pilapiirtäjä Ville Rannan Junes Lokka -aiheisen pilakuvan ja maksoi siitä vajaat 7 600 euroa, minkä summan Ranta puolestaan luovutti Vehkoolle kattamaan oikeudenkäynnistä koituneita kuluja.

STT kysyi Hanne Aholta, ovatko nämä ja muut vastaavat tapaukset olleet rahaston perustamisen taustalla.

– Mainitut henkilöt ovat olleet julkisuudessa, mutta meillä (alalla) on ihmisiä, jotka eivät missään olosuhteissa halua julkisuuteen näissä asioissa. Ei ole ketään henkilöitä taustalla, vaan tämä ilmiö, joka uhkaa ihmisten työkykyä ja demokraattista yhteiskuntaa siten, ettei uskalleta julkaista (juttuja).

Jatkossa kuka tahansa uhkailun, vainon tai muun häirinnän kohteeksi joutunut toimittaja voi hakea tukea rahastosta. Aho lisää, että sen kautta saatu apu on vain rahallista tukea, mutta työpaikoilla ja liitossa on myös muita keinoja, joita jatkuvasti kehitetään.

– Journalistiliitto on ollut vähän kyvytön auttamisessa. Olemme huomanneet, etteivät myöskään poliisit, syyttäjät, vakuutusyhtiöt tai työterveyslääkärit tiedä, mistä tässä on kyse.

Avustussummista ei vielä tietoa

Ahon mukaan tukirahojen jakamisesta päättää hoitokunta, joka kootaan mediatalojen ja liittojen edustajista. Hoitokunta käsittelee hakemukset ja määrittelee, minkälaisiin tarkoituksiin tukirahaa annetaan.

Rahaston hallinnosta ja tileistä vastaa Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes. Asiamies Anna Kähkönen Jokesilta kertoo, että rahaston hoitokunta pyritään saamaan kokoon kesäkuun aikana. Hän toivoo, että rahastoa voidaan alkaa käyttämään avun antamiseen juhannuksen jälkeen.

Konkreettisista avustussummista ei ole vielä arviota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 10. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 11. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 12. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 13. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 14. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 15. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.