Eurovaalipaneeli vaati EU:lta tiukempaa ilmastopolitiikkaa – vasemmiston Modig: "Päästöoikeuksien hinta on aivan liian pieni"

STT

Euroopan unionin pitäisi toimia nykyistä tiukemmin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, vaativat useimmat ehdokkaat eurovaalipaneelissa Maailma kylässä -festivaalilla Helsingin Rautatientorilla lauantaina.

Vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi, että EU:n päästökauppa pitää saada toimimaan ja päästöoikeuksien hinta sellaiselle tasolle, ettei saastuttaminen enää kannata.

Modigin mukaan päästöoikeuksien nykyinen hinta, noin 25 euroa hiilidioksiditonnilta, on aivan liian pieni.

– Jos ei sitä saada ylöspäin, niin sitten pitää asettaa jokin lattiahinta, Modig sanoi.

Kokoomuksen Aura Sallan mielestä päästöoikeuksien jakamisesta ilmaiseksi yrityksille pitää luopua kokonaan mahdollisimman nopeasti. Salla toisi päästökaupan piiriin myös liikenteen päästöt nykyistä laajemmin sekä maankäytön.

Myös keskustan Pekka Puska halusi EU:lta nykyistä kunnianhimoisempia ilmastotoimia, kuten päästökaupan kiristämistä. Samalla hän korosti, että ilmastonmuutos on myös mahdollisuus.

– Wärtsilä näkee valtavat bisnesmahdollisuudet nimenomaan ilmastonmuutoksen torjunnassa, Puska muistutti.

Vihreiden Hautala hillitsisi kuluttamista

Varauksellisimmin ilmastotoimien kiristämiseen suhtautui perussuomalaisten Olli Kotro, jonka mielestä ratkaisujen pitää olla maltillisia ja keskustelussa pitää välttää "hysterian lietsomista". Hänen mukaansa mikään ei muuttuisi, vaikka suomalaiset lopettaisivat autoilun jo tänään.

Kotro sanoi kuitenkin kannattavansa hiilitulleja, eli tullien asettamista tuonnille maista, joissa päästörajoitteet ovat EU:ta väljempiä.

– Silloin voidaan Kiinaa ja Intiaa mahdollisesti rangaista. Toivon, että Elinkeinoelämän keskusliitto, joka on ollut vähän nihkeä näille (hiilitulleille), muuttaisi kantaansa, koska se voi oikeasti vaikuttaakin silloin johonkin.

Vihreiden Heidi Hautala peräänkuulutti talouskasvun sopeuttamista ihmiskunnan rajoihin. Hautalan mukaan viime vuosikymmeninä on tultu tilanteeseen, että aina pitäisi saada uusia vaatteita, isompi auto, isompi talo ja niin edelleen.

– Se ei tee meitä enää onnelliseksi. Meidän pitää muuttaa hyvinvoinnin mittareita. Tässä samalla me saataisiin ilmastonmuutosta torjuttua.

SDP:n Tuulia Pitkänen katsoi, että politiikassa pitää siirtyä pois pelkästään kasvulukujen tuijottamisesta.

– Me ollaan kyllä saatu paljon kasvua, mutta sillä kasvulla on ollut tosi kova ilmastollinen ja sosiaalinen hinta, Pitkänen sanoi.

Hän painotti, että myös päätösten sosiaaliset ja ympäristövaikutukset täytyy huomioida.

Maailma kylässä -festivaalin eurovaalipaneelin järjesti kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 7. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 8. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 9. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 10. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 11. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 12. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 13. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 14. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 15. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.