Naisten ja lasten odotus Isis-leireillä voi olla pitkä, eikä viranomaisilla ole valmiita vastauksia

Monet Isisiin liittyneet naiset ovat ilmaisseet halunsa palata kotimaihinsa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Syyriassa Isis-leireillä vangittuina olevien suomalaisten naisten ja varsinkin lasten kohtelussa yhdistyy todellinen turvallisuusuhka ja laaja moraalinen dilemma, sanoo terrorismiin erikoistunut Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen.

– Kansainvälisesti on keskusteltu jo vuosien ajan siitä, että vastassa saattaa olla tällainen tilanne ja että siihen pitäisi varautua.

Parosen mielestä keskustelu on kuitenkin pyörinyt lähinnä vierastaistelijoiden ympärillä, ja heidän perheensä ovat jääneet aika paljon huomiotta. Kansanvälinen järjestelmä ei ole pystynyt käsittelemään asiaa tarvittavalla teholla. Lisäksi ongelma on mittakaavaltaan suurempi kuin odotettiin.

– Sadat ihmiset haluavat palata lähtömaihinsa, jotka puolestaan eivät halua ottaa heitä vastaan.

Paronen mukailee suojelupoliisin erikoistutkijaa Pekka Hiltusta. Viranomaiset eivät tarkalleen tiedä, mitkä naisten motiivit ovat olleet jäädä Isisin pariin ja nyt pyrkiä pois.

– Niin kauan kun näitä ei tiedetä, nämä ihmiset ovat mielestäni turvallisuusriski, Paronen sanoo.

Leijonanpennut saattavat olla vaarallisia

Isisillä oli hyvin nuorille pojille niin kutsuttu leijonanpentuohjelma, johon on otettu mukaan 9–12-vuotiaita. Partanen kertoo, että poikia on käytetty propagandatarkoituksiin ja opetettu taistelijoiksi.

– En sulje pois mahdollisuutta, että siellä on suomalaisittain katsoen hyvin nuoria poikia, jotka saattavat olla radikalisoituneita, väkivaltaisia ja vaarallisia. Poikalapsi, joka on viettänyt kouluikäisenä 4–5 vuotta tuolla alueella, voi olla väkivaltaan koulutettu.

Paronen painottaa ymmärtävänsä, että Isisin taistelijat ja naiset ansaitsevat reilun oikeudenkäynnin.

– Puhumattakaan siitä, että varsinkaan pienet lapset eivät tietenkään ole syyllisiä yhtään mihinkään. Nämä ovat kysymyksiä, joissa aina kun sanoo yhden lauseen, pitää lisätä se mutta-lause perään.

Paronen kertoo, että Ruotsi on alkanut hakea leireiltä orpolapsia, kun taas ainakin Kazakstan on itsenäisesti lähtenyt hakemaan kotiin kansalaisiaan tuomittaviksi. Itse hän kannattaa sisäministeri Kai Mykkäsenkin mainitsemaa kansainvälistä tribunaalia.

– Realistina pitää kuitenkin sanoa, että semmoinen on aika pitkässä puussa, koska laaja kansainvälinen tahtotila sen perustamiseen puuttuu.

Lopputulema voi olla kuolemantuomio

Tosiasia on, että Syyrian leireillä on naisia ja lapsia, joilla on Suomen kansalaisuus ja jotka ovat aliravittuja ja sairaita. Paronen sanoo, ettei hän kadehdi sisä- ja ulkoministerien tilannetta. Päätös leireillä viruvien kohtelusta ei ole helppo.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole aktiivista prosessia, mihin turvaten varsinkaan lapset voisi hakea takaisin lähtömaahan.

– Minulla ei ole viisasten kiveä tarjota, paitsi että kannattaa tukea alueellisia virallistahoja niissä oikeusprosesseissa, joita he haluavat aloittaa tai ovat jo aloittaneet, Paronen sanoo.

Osaa leirien asukkaista saattaa odottaa pitkä vankeusrangaistus tai kuolemantuomio, jos leirejä hallinnoiva kurdien SDF luovuttaa heidät oikeuden eteen Irakiin tai itse tuomitsee heidät. Miten Suomi reagoisi kansalaisensa kuolemantuomioon?

– Se on poliittisten päättäjien asia. Suomi valtiona ei hyväksy kuolemantuomiota, joten jos näin käy, on oletettavissa, että Suomi ainakin antaa vastalauseen, Paronen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.