EU-vaalien äänestys on alkanut – Tulos ratkeaa Suomen osalta myöhään illalla

Edellisissä EU-vaaleissa viisi vuotta sitten kotimaan äänestysprosentti oli 41 ja kokonaisäänestysprosentti 39,1. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT

Europarlamenttivaalit järjestetään tänään. Vaalihuoneistot ovat avautuneet ja ne sulkeutuvat iltakahdeksalta.

Edellisissä EU-vaaleissa viisi vuotta sitten kotimaan äänestysprosentti oli 41 ja kokonaisäänestysprosentti 39,1. Kokonaisäänestysprosentti sisältää sekä Suomessa että ulkomailla asuvien äänioikeutettujen äänestysaktiivisuuden.

Vilkkaimmin edellisissä vaaleissa äänestettiin Ahvenanmaan vaalipiirissä ja laimeinta äänestäminen oli tuolloisessa Pohjois-Karjalan vaalipiirissä. Yksittäisistä kunnista ykkönen oli Kauniainen ja hännänhuippu Kaavi.

EU-vaaleissa vaalipiirinä on koko maa, mutta Suomessa tilastoidaan tiedot myös tavanomaisten vaalipiirien ja kuntien mukaan. Annetut äänet lasketaan ensivaiheessa vaalipiirikohtaisesti, minkä jälkeen Helsingin vaalipiirilautakunta yhdistää kaikkien vaalipiirien tulokset koko maan tulokseksi.

Kolmetoista meppiä, neljästoista kärkkymään

Vaaleissa valitaan kolmetoista europarlamentaarikkoa Suomesta. Britannian EU-eron jälkeen parlamentaarikkojen määrä kasvaa yhdellä. Tuolloin parlamenttiin nousee Suomesta se ehdokas, joka on sijoittunut ehdokkaiden vertausluvuissa sijalle 14.

Kaikkiaan parlamentissa on 751 paikkaa. Mikäli Britannian ero aikanaan toteutuu, paikkaluku laskee 705:een.

Edellisissä vaaleissa ylivoimaisesti eniten ääniä sai kokoomuksen Alexander Stubb, 148 000. Hyvin menestyi myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho noin 80 000 äänellään. Keskustasta eniten ääniä sai Olli Rehn, 70 000. Heistä kukaan ei ole nyt ehdolla.

Puolueista suurin oli EU-vaalituloksen perusteella keväällä 2014 kokoomus, jonka kannatus oli 22,6 prosenttia. Toisena oli keskusta 19,7 prosentilla, kolmantena perussuomalaiset vajaan 13 prosentin kannatuksella ja heti sen perässä SDP.

Edellisellä kerralla suurimmat häviäjät olivat SDP ja vihreät, kun vertailussa käytetään vuoden 2009 eurovaaleja. Suurimmat voittajat puolestaan olivat vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Kokoomus ja keskusta saivat molemmat kolme europarlamentaarikkoa, perussuomalaiset ja SDP kaksi. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP saivat kukin yhden parlamentaarikon.

Gallupit povaavat kokoomukselle ykköstilaa

Kuluneella viikolla sekä Helsingin Sanomat että Yle kertoivat teettämiensä kannatusmittausten perusteella kokoomuksen säilyttävän viiden vuoden takaisen EU-vaalien kärkipaikkansa.

Helsingin Sanomien gallupissa kokoomus saisi nyt niukasti yli 20 prosentin kannatuksen, ja kakkosena olisi perussuomalaiset hieman yli 16 prosentilla. Kolmantena olisi SDP runsaalla 15 prosentilla ja sen perässä keskusta runsaalla kolmellatoista prosentilla melko lailla tasoissa vihreiden kanssa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS aiemmin tässä kuussa.

Tämän mittauksen mukaan vihreät saisi toisenkin parlamentaarikon, mutta niukasti. Keskusta puolestaan menettäisi yhden paikan ja päätyisi näin kahteen.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän mittauksen perusteella ykkösenä oleva kokoomus jäisi hieman alle 20 prosentin, vihreät puolestaan olisi kakkosena noin 17 prosentin kannatuksella melko lailla tasoissa perussuomalaisten kanssa. SDP oli neljäntenä noin 14 prosentilla, ja keskustan kannatus olisi 13 prosenttia.

Vihreiden kannatus on yleensä ollut gallupeissa parempi kuin varsinaisessa tuloksessa. Mikäli vihreiden kannatus nousisi Ylen ennusteen mukaiseksi, saisi puolue kaksi europarlamentaarikkoa lisää eli kaikkiaan kolme, kun keskusta ja RKP menettäisivät kumpikin yhden paikan.

Taloustutkimuksen haastatteluita tehtiin eduskuntavaalien jälkeen sekä huhti- että toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.