Euroopan parlamentti sirpaloituu odotetusti – liberaalit ja populistit kirivät

Vihreä aalto pyyhkäisi voimalla Saksan yli. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU:ta hajottamaan pyrkivät oikeistopopulistit eivät pysty horjuttamaan Euroopan parlamenttia vakavasti ensi kaudella. Puolueet saivat enemmän paikkoja, mutta kasvu näyttää pysyneen maltillisena.

Merkittävää kuitenkin on, että Ranskassa Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma näytti olevan vaalien voittaja ennusteen mukaan noin 24 prosentin kannatuksella. Presidentti Emmanuel Macronin lista Renessanssi oli jäämässä täpärästi toiseksi.

EU:ta voimakkaasti arvostelleet ENF-ryhmän puolueet olivat saamassa reilut 20 lisäpaikkaa ja kohoamassa 57 paikkaan. Ryhmään kuuluu muun muassa Vaihtoehto Saksalle (AfD). Toinen EU-vastainen ryhmä EFDD oli saamassa reilut kymmenen lisäpaikkaa ja kasvamassa 56-paikkaiseksi.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 751 europarlamentaarikkoa.

Poliittiset ryhmät järjestäytyvät vasta myöhemmin, minkä takia vaalitulokset eivät kerro koko totuutta parlamentin voimasuhteista. Ääntenlaskenta jatkui vielä tämän jutun mennessä painoon.

Liberaaliryhmä Alden kärkiehdokas, nykyisen komission kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi populistipuolueiden nousun olevan syvästi huolestuttavaa. Hän toivoi rakentavan keskustaoikeiston vahvistuvan.

– Se on syvästi huolestuttavaa, mutta myös outoa, että joku pyrkii Euroopan parlamenttiin, jonka he haluavat tuhota, Vestager vastasi STT:n kysymykseen.

Valtaa jaetaan uudelleen

EU-parlamentin ensimmäisen tulosennusteen mukaan keskustaoikeisto (EPP) oli tippumassa 216 paikasta 177 paikkaan. Sosiaalidemokraatit oli säilyttämässä paikkansa toiseksi suurimpana, mutta menetti noin 40 paikkaa.

Euroopan parlamentti sirpaloituu, sillä kaksi suurinta eivät enää pysty muodostamaan enemmistöä. Avuksi ne tarvitsevat esimerkiksi liberaaliryhmä Alden, joka kasvoi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Renessanssi-ryhmän mepeillä. Ennusteen mukaan Alde saisi yli 30 meppiä lisää.

Parlamentin istuntosali oli muutettu Brysselissä pressisaliksi. Yhteensä toimittajia oli kerääntynyt Brysseliin aiempaa enemmän, noin 1 400.

EU-vaalit olivat tällä kertaa poikkeuksellisen jännittävät, mistä kertoi myös äänestysaktiivisuuden nousu korkeimmaksi yli 20 vuoteen yltäen 51 prosenttiin. Lukemaan ei ollut laskettu mukaan Britanniaa.

Vaalien tulos vaikuttaa siihen, minkälaiseen suuntaan EU kääntyy. Seuraavan viiden vuoden aikana meppejä työllistää ainakin Britannian ero ja tulevien vuosien budjetti.

EU-vaalien tulos ravistelee myös asetelmia kansallisessa politiikassa. Saksassa valtapuolue CDU/CSU ja varsinkin hallituskumppani SPD heikkenivät. Merkittävän vaalitappion on arvioitu heijastuvan jo ennestään kiikkerään hallitusyhteistyöhön.

Unkarin Fidesz oli voittamassa 52 prosenttia äänistä.

Vihreä aalto laajeni

Parlamentin uumenista, vihreiden vaalikatsomosta, kuului sunnuntaina riemunkiljahduksia, kun ensimmäisiä ennusteita vaalituloksista julkistettiin.

Vihreät oli nousemassa Saksan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja tuplaamassa kannatuksensa yli 20 prosenttiin.

Vihreiden ryhmän yhteispuheenjohtaja Philippe Lamberts arvioi, että ensimmäiset tiedot EU-vaalien tuloksista vahvistavat vihreän aallon konkretisoituneen Euroopassa.

Myös esimerkiksi Hollannissa ja Irlannissa vihreät kirivät. Myös Suomessa vihreät oli saamassa yhden lisäpaikan.

– Vaalitulos vahvistaa sen, että meidät nähdään kokonaisvaltaisena vaihtoehtona, Lamberts sanoi STT:lle ennen kuin suuntasi puolueväen joukkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas jahtaa voittoa Kultsu FC:stä - ottelu käynnissä, seuraa tästä
 3. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 4. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 5. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 6. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 7. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 8. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 9. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 10. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 11. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 12. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 13. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 14. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"
 15. Luonnonnurmella harjoitellut Reipas yrittää kääntää junan suunnan, Kultsu – FC–Reipas lauantaina ESS:n livepelinä kello 14

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.