Vaalitulos enteilee vaikeaa nimitysrulettia – Weber puolustaa kärkiehdokkaan nousua komission johtoon

EPP:n puoluejohdon mukaan on selvää, että komission puheenjohtajan paikka kuuluu Weberille. Lehtikuva/AFP

STT

Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokas Manfred Weber puolustaa kärkiehdokkaan nousua komission johtoon. EPP:n puoluejohdon mukaan on selvää, että komission puheenjohtajan paikka kuuluu Weberille.

EPP säilytti paikkansa Euroopan parlamentin suurimpana, mutta hävisi ennakkotietojen mukaan vajaa 40 paikkaa. Myös sosiaalidemokraatit (S&D) oli häviämässä reilu 30 paikkaa.

Ennakkotietojen mukaan EPP saisi parlamenttiin 180 paikkaa, sosiaalidemokraatit 152, liberaaliryhmä Alde 105 ja vihreät 67. Isoimmat puolueryhmittymät ovat näin melko lähellä toisiaan ja tarvitsevat toisiaan enemmistön muodostamiseen.

EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul sanoi sunnuntaina AFP:n mukaan, että Weberistä tulee komission puheenjohtaja, koska puolue oli voittanut vaalin.

Vaali-illassa Euroopan parlamentissa puhunut Weber sanoi keskustaoikeiston etsivän yhteistyötä sosiaalidemokraattien, liberaaliryhmä Alden ja vihreiden kanssa.

– Ei ole vakaata enemmistöä ilman EPP:tä, Weber tulkitsi tulosta.

Weber sulki pois yhteistyön sellaisten ryhmittymien kanssa, jotka eivät usko Euroopan unioniin.

Tunnustelut koalitiosta käynnistyvät jo tällä viikolla.

Kärkiehdokasmenettelyä ei ole kirjattu perussopimuksiin, eikä ole varmaa, että sitä noudatetaan. Komission puheenjohtajan paikka on yksi neljästä keskeisestä huippupaikasta, jotka täytetään nyt vaalien jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.