Kreikka äänestänee ennenaikaisissa vaaleissa aikaisintaan kesäkuun lopulla

Tsipras esittänee pyyntönsä presidentille ensi sunnuntaina. Lehtikuva/AFP

STT

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras aikoo pyytää maan presidenttiä hajottamaan parlamentin ja ilmoittamaan ennenaikaisista vaaleista.

Tsipras ilmoitti aikeistaan eilen hänen vasemmistolaisen Syriza-puolueensa hävittyä eurovaaleissa Kreikan keskustaoikeistolaiselle Uudelle demokratialle.

Kreikassa oli määrä pitää parlamenttivaalit lokakuuhun mennessä. Tsipras esittänee pyyntönsä presidentille ensi sunnuntaina Kreikan kunnallis- ja maakuntavaalien toisen kierroksen jälkeen.

Uuteen demokratiaan kytkeytyvän lähteen mukaan ennenaikaiset vaalit on mahdollista järjestää aikaisintaan kesäkuun lopussa, kertoo Euronews.

Ateenan pörssi heräsi virkeään nousuun

Eurovaaleissa Uusi demokratia sai kolmanneksen äänistä. Tulos on selvästi parempi kuin edellisissä eurovaaleissa. Syrizalle jäi noin neljännes äänistä, kymmenisen prosenttiyksikköä vähemmän kuin Uudelle demokratialle.

Sosialistit, joka on Uuden demokratian tavoin perinteinen valtapuolue, oli kolmantena reilun seitsemän prosentin kannatuksella. Äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto puolitti kannatuksensa ja jäi 4,8 prosenttiin.

Äärioikeiston äänisaalista jakamaan oli ilmaantunut uusi puolue, Kreikkalainen ratkaisu, joka sai reilut 4 prosenttia annetuista äänistä..

Entisen valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin perustama vasemmistolainen MeRA25-puolue sai reilut kolme prosenttia äänistä ja yhden paikan parlamenttiin.

Kreikan osakemarkkinat ottivat pääministerin puheet ennenaikaisista vaaleista ilolla vastaan, ja Ateenan pörssi heräsikin tänä aamuna varsin virkeään nousuun, kertoo kreikkalainen sanomalehti Kathimerini tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 4. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 5. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 6. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 7. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 8. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 12. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 13. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 14. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu
 15. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.