Kumpula-Natri komissaariehdokkaista: En lähde ohjeistamaan Rinnettä

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on ollut vahvasti esillä suomalaisissa komissaarispekulaatioissa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) pitää hyvänä, että Suomessa on virinnyt keskustelua suomalaisen EU-komissaarin sukupuolesta komissaarinvaihdoksen lähestyessä. Suomen kaikki tähänastiset komissaarit ovat olleet miehiä maan lähes neljännesvuosisadan jatkuneen EU-jäsenyyden aikana.

Kumpula-Natrin nimi on ollut vahvasti esillä suomalaisissa komissaarispekulaatioissa yhdessä eurovaalien äänikuninkaan Eero Heinäluoman (sd.) ja kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd.) rinnalla.

Komission sukupuolijakauman tasapainottamiseksi on esitetty, että jäsenmaat asettaisivat ehdolle yhden mies- ja yhden naispuolisen komisaariehdokkaan, joista voitaisiin koota nykyistä tasapuolisemmin koostunut komissio.

Kumpula-Natri kannattaa kahden ehdokkaan mallia, mutta ei lähde patistamaan todennäköistä tulevaa pääministeriä Antti Rinnettä (sd.) asiassa suuntaan taikka toiseen.

– En lähde ohjeistamaan Rinnettä, millä tavalla tässä pitäisi nyt toimia. Siitä olen iloinen, että lasikattokysymys on otettu esille tässäkin suhteessa, sillä se vallitsee edelleen monella sektorilla yhteiskunnassa, Kumpula-Natri sanoi STT:lle.

Savolaisten sijaan pohjalainen?

Kumpula-Natri kertoo olevansa käytettävissä komissaarin tehtävään, jos kutsu käy. Hänen mukaansa meppitausta ei ole mikään ehdoton edellytys komissaarin tehtävän menestykselliseen hoitamiseen, mutta Brysselin kuvioiden tuntemisesta ja valmiista eurooppalaisista verkostoista on hyötyä.

Ministeritaustaiset komissaarit – jollaisia myös Heinäluoma ja Urpilainen olisivat – tuntisivat hyvin jäsenmaiden neuvoston toimintatavat, kun taas meppitaustaisella komissaarilla olisi hyvät valmiudet yhteistyöhön europarlamentin kanssa.

– Se auttaa, että on kuvioissa sisällä, mutta kaikkiin tehtäviin oppii ja pääsee myös uutena mukaan. Kaikissa taustoissa on omat vahvuutensa, Kumpula-Natri sanoo.

– Ei ole yhtä kaavaa hoitaa komissaarin tehtävää menestyksekkäästi.

Suomen tähänastisten EU-komissaarien – Erkki Liikasen, Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen – miesvaltaisuuden ohella Kumpula-Natri kiinnittää pilke silmäkulmassa huomiota komissaarien maantieteelliseen taustaan.

– Meillä on ollut kolme savolaista miestä komissaarina, mutta nyt spekulaatiot pyörivät pohjalaisissa naisissa. Ja Heinäluomakin on muistanut syntyneensä Kokkolassa, vaasalainen Kumpula-Natri naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisten ryhmäperhepäiväkotien vetäjät tyrmistyneitä kaupungin päätöksestä – aikovat valittaa toiminnan keskeyttämisestä ja epäilevät, että pienet yksiköt halutaan palvelusetelin ulkopuolelle
 2. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei koe infektioambulansseja vielä tarpeellisiksi koronapotilaiden hoidossa: "Viemme hoidon kotiin emmekä kuljeta ihmisiä ympäriinsä"
 3. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 4. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 5. Lahden Ironman siirtyy koronaviruspandemian vuoksi – uutta päivämäärää etsitään
 6. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 7. ”Jäsenistö on vastuuntuntoista ja ohjeita on noudatettu” – Lahdessa golfia pelataan koronaepidemian aikana poikkeusjärjestelyin
 8. FC Lahden yt-neuvottelut ovat päättyneet: koko henkilöstö alentaa palkkojaan
 9. Lukijalta: Hoiva-alan palkkaus on krooninen ongelma koronakriisin jälkeenkin
 10. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Työmatkaliikenne ruuhkautti Uudenmaan rajaliikennettä maanantaiaamuna – Nelostiellä pahimmillaan 45 minuutin jono
 13. Tuttavansa kirveellä ja veitsellä surmanneen lahtelaismiehen elinkautistuomio piti hovioikeudessa
 14. Lapset ja nuoret sytyttäneet roskis- ja maastopaloja Lahdessa – "Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä"
 15. Paikallisliikenteen linja-autovuoroja sittenkin Asikkalan ja Lahden välillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.