Viron alkoholivero laskee, etujärjestöt pelkäävät viinarallin jälleen alkavan – tutkija ei hätiköisi päätöksenteossa

THL:n ennakkoarviot alkoholilain vaikutuksista eivät osuneet kohdalleen. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

STT

Viro aikoo laskea alkoholin veroa 25 prosenttia heinäkuun alussa. Veronalennuksella halutaan hillitä etenkin Etelä-Virossa lisääntynyttä alkoholin tuontia Latviasta.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan tilanteeseen tulisi reagoida myös Suomessa. Muutoin alkoholiverotuotot uhkaavat karata Suomesta, kun taas alkoholihaitat eivät karkaa minnekään.

– Viro menetti alkoholiverotuloistaan kolmanneksen viime vuonna, pääasiassa Latvialle. Kyllähän tässä on selkeä analogia Suomeen, jossa alkoholiveroa on nostettu kahtena peräkkäisenä vuonna, Luoto sanoo.

– Haittaveroja täytyy suhteuttaa siihen, mitä lähialueilla tapahtuu. Muuten yksityinen matkustajatuonti lähtee taas roimaan kasvuun, hän jatkaa.

Samoilla linjoilla on Panimoliitto, joka otti Viron alkoholiverolinjaan kantaa eilen ja suuntasi viestinsä hallitusneuvottelijoille.

– Veroja ei voida oluen osalta korottaa, jos haluamme hillitä tuonnin voimakkaampaa kasvua, Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan matkustajatuonti kasvoi viime vuonna hiukan. Matkustajatuonti oli vuonna 2017 sataprosenttisena alkoholina mitattuna 6,9 miljoonaa litraa ja 7,1 miljoonaa litraa viime vuonna.

Keskimäärin matkustajatuonti on THL:n mukaan ollut 15 vuoden aikana noin 7,9 miljoonaa litraa. Nykyisin reilu puolet kaikesta tuontialkoholista tuodaan Suomeen Virosta.

Tutkija säilyttäisi maltin verolinjauksissa

THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson näkee tilastoista, että alkoholin hinnan ja tuonnin välillä on yhteys. Kun Viro esimerkiksi korotti oluen veroa 70 prosenttia heinäkuussa 2017, se näkyi selvästi laskevana matkustajatuontina.

Tämä ei kuitenkaan saa tutkijaa uskomaan, että suomalaiset ryntäisivät Viron viinakaupoille heti heinäkuun alussa, jolloin veroalen on määrä tulla voimaan.

– On selvästi nähtävissä, että alkoholin merkitys ulkomaanmatkailussa on laskenut viimeisen 15 vuoden aikana.

– Tämä on kuitenkin jatkuvaa tasapainoilua. Ei täällä kuitenkaan hamaan tappiin asti voida alkoholin verotusta nostaa ja kuvitella, ettei sillä ole vaikutusta matkustajatuontiin.

Noin viikko sitten uutisoitiin Tutkimus- ja Analysointikeskuksen (TAK) selvityksestä, jonka mukaan matkustajatuonti Virosta kasvoi alkuvuonna korotetun alkoholiveron vuoksi. Karlssonin mukaan THL:n selvitykset eivät tue TAK:n tulosta.

– Mitään tällaista ei näy meidän tutkimuksissa. Ne veronkorotukset olivat 2–4 prosentin luokkaa ja vaikutus alkoholin hintaan oli marginaalinen.

Karlsson sanoo, että matkustajatuonnin muutoksia on hankala ennakoida. Päätöksentekijän asemassa hän kuitenkin seuraisi tilannetta rauhassa.

– Meillä on vuosia tehty viikoittain 500 haastattelua, jossa kysytään suomalaisilta, kuinka paljon he ovat alkoholia tuoneet kotiin edellisen kahden viikon aikana. Aika nopeasti se siellä aikasarjoissa näkyy, jos matkustajatuonti alkaa lisääntyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 12. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 13. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 14. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 15. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.