Museoväki varoittaa urheilujuhlijoita patsaiden hauraudesta

Esimerkiksi Helsingissä pohditaan, mikä olisi sopiva tasapaino torien kansanjuhlien ja arvoveistosten suojelun välillä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Patsaiden rikkoutumisriski urheilujuhlinnassa huolettaa museoväkeä. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella pohditaan, mikä olisi sopiva tasapaino torien kansanjuhlien ja arvoveistosten suojelun välillä.

Tampereella päätettiin eristää aidalla Keskustorin suihkukaivo keskiviikkoillan jääkiekkoväen kansanjuhlan ajaksi. Suihkukaivo ehti jo kärsiä vahinkoja jääkiekon MM-yön kekkereissä.

– Sen yläkoristeesta on hävinnyt pala. Hyvin todennäköisesti se irtosi MM-kultajuhlinnan yönä, kertoi Tampereen taidemuseon kokoelma-amanuenssi Aki Silvennoinen keskiviikkona.

Hän muistutti, että Tampereen keskustan suihkukaivo on tehty poikkeavasta materiaalista, sinkistä. Helsingin Kauppatorin Havis Amanda -patsas puolestaan on pintaosaltaan pronssia.

– Niistä kumpikin voi rikkoutua, jos päälle kiivetään. Palasista kootussa Havis Amandan patsaassa varsinkin saumakohdat ovat herkkiä, Silvennoinen arvioi.

Hän korosti, että museoväki ei sinänsä halua nousta jääkiekkohuumaa vastaan. Työn puolesta heidän on kuitenkin pakko huolehtia, että patsaat eivät rikkoudu.

Mantan patsas korvaamaton

Havis Amandan patsaassa ei havaittu silmämääräisesti tarkastuksessa tiistaina vaurioita, kertoi Helsingin Taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola keskiviikkona.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ehti jo toivoa tviitissään, että Mantan patsaan sijasta pitäisi keksiä Helsingissä joku muu juhlintapaikka. Hän perusteli toivetta sillä, että 111-vuotias patsas on hauras.

– Taidemuseo on tässä apulaispormestarin linjoilla. Kyllä voi sanoa, että Mantan vanha patsas on rikkoutumisaltis. Emme myöskään pysty tutkimaan, missä kunnossa onton patsaan sisällä oleva tukirakenne on, Tappola sanoi.

Havis Amandan patsas itsessään on hänen mukaansa korvaamaton.

– Se ei ole niin vain korjattavissa, jos veistos joltain osalta rikkoutuu.

Tappolan mukaan on joka tapauksessa hyvä, että eri kaupunkien veistosten särkymisvaara on nyt noussut esiin MM-juhlintaan liittyvässä uutisoinnissa.

"Löydämme varmasti ratkaisun"

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtajan Tommi Laition mukaan on iloinen asia, että julkinen taide on ihmisille niin merkittävää kuin Havis Amandan luo kokoontuminen osoittaa.

– Kaikki veistokset ovat kuitenkin sellaisia, että niitä ei ole tarkoitettu kiipeilijöille. Mantan patsaan allas on kalteva ja veistos on hauras. Joku olisi voinut loukata itseään vakavastikin, jos patsas olisi nyt särkynyt ihmisten alla, Laitio tähdensi.

Hänen mukaansa jokavuotinen hyvä esimerkki patsaan luona juhlimisesta on Mantan lakitus yo-juhlien yhteydessä.

– Lakitus tehdään turvallisesti nosturista. Varmasti löydämme ratkaisun myös muihin tilanteisiin, joissa ihmiset haluavat kokoontua näin yhteen. Haluamme tukea sitä, toimialajohtaja linjasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.