Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla – poliisi otti ministeriä aggressiivisesti lähestyneen miehen kiinni

Timo Soini kertoi ympärillä oleville ihmisille, että mies oli yrittänyt lyödä häntä ja että turvamiehet ottivat lyöjän haltuun. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Ulkoministeri Timo Soinia (sin.) yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla sunnuntaina päivällä. Soinin mukaan hänen kohdalleen tuli ikävä välikohtaus, jota kukaan ei kohdalleen halua tai toivo.

– Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan, Soini kommentoi tapahtumia blogissaan.

– Olen kertonut näkemäni ja kokemani poliisille. Asia on nyt viranomaisten hoidossa ja tutkinnassa. He osaavat asiansa.

Soini myös kiittää turvamiehiä hyvästä työstä.

Poliisi on ottanut yhden miehen kiinni tapahtumien johdosta. Miestä epäillään nykyisten tietojen perusteella virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

– Nykyisten tietojen perusteella siinä on uhkaavasti, aggressiivisesti käyttäytynyt henkilö pyrkinyt lähestymään ministeriä, ja paikalla olleet poliisit ovat puuttuneet siihen tilanteeseen, mikä on sitten johtanut fyysiseen kamppailuun, kertoi rikoskomisario Juha Springare STT:lle.

Rikoskomisariolla on mediassa olleiden valokuvien perusteella käsitys, että kiinni otettu mies oli pukeutunut Soldiers of Odin -tunnuksiin.

– Mutta esitutkinnan näkökulmasta en voi yksityiskohtiin mennä tässä vaiheessa.

Springaren mukaan tämänhetkisten tietojen mukaan kukaan tilanteessa mukana olleista poliiseista ei ole merkittävästi loukkaantunut.

Soini kertoi, että mies oli yrittänyt lyödä

Maalaismarkkinoilla paikalla ollut Lehtikuvan kuvaaja kertoi, että turvamiehet painoivat maahan Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunutta miestä ja pitivät tätä paikallaan. Soini kertoi ympärillä oleville ihmisille, että kyseinen mies oli yrittänyt lyödä häntä ja että turvamiehet ottivat lyöjän haltuunsa. Soini jatkoi välikohtauksen jälkeen normaalisti kansalaisten tapaamista.

Lehtikuvan kuvaajan mukaan näytti siltä, että kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Maalaismarkkinoilla monitoimikeskus Lumon lähistöllä oli useamman puolueen edustajia tapaamassa äänestäjiä. Eduskuntavaaleihin on enää kolme viikkoa.

Soldiers of Odin on profiloitunut muun muassa katupartiotoiminnallaan ja maahanmuuttovastaisuudellaan. Järjestö itse ilmoittaa olevansa isänmaallinen katupartioyhdistys, joka vastustaa muun muassa islamisaatiota, EU:ta ja globalisaatiota.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti kertovansa asiasta "tarvittaessa" seuraavan kerran maanantaina.

"Poliittista väkivaltaa ei pidä hyväksyä"

Muun muassa useat puoluejohtajat ovat tänään puhuneet Twitterissä poliittista väkivaltaa vastaan. Asian nosti esille esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

– Hyökkäys demokratiaa vastaan on tuomittavaa. Poliittista väkivaltaa ei pidä hyväksyä. Meidän on yhdessä jaksettava puolustaa arvokasta yhteistä demokratiaamme, pääministeri tviittaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan kirjoittaa, että "sivistyneessä demokratiassa politiikan erimielisyyksiä ei koskaan ratkaista väkivallalla".

– Vetoan puoluejohtajiin, että otamme yhteisen kannan kaikkea poliittista väkivaltaa vastaan. Demokratia on niin arvokas asia, että sitä halveksuville tahoille on laitettava stoppi nyt heti, hän jatkoi.

Muun muassa asiaa myös kommentoinut perussuomalaisten Jussi Halla-aho nosti esille, että "Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että täällä poliitikot voivat liikkua kadulla, eikä eduskunnan ympärillä ole piikkilankaa".

– Pidetäänpä Suomi sellaisena jatkossakin, hän kirjoittaa Twitterissä.

Stubbin kodin ikkunoita ammuttiin

Ministerien turvallisuus nousi esille vuonna 2015, kun silloisen valtiovarainministerin Alexander Stubbin (kok.) kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä, kun Stubb perheineen oli nukkumassa.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2016 ampumiseen osallistuneen miehen puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli esitutkinnan aikana, joten tuomiolla oli vain yksi mies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.