Axl Smithin salakatselujutun tuomarille sakkoja – tuomiossa näkyi uhrien nimiä

Axl Smithin salakatselujutun tuomari tuomittiin sakkoihin. Hovioikeuden mukaan salakatselujutun tietoja päätyi noin 140:lle tiedotusvälineiden edustajalle. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Juontaja Axl Smithin salakatselujutun tuomari tuomittiin keskiviikkona sakkoihin, koska medialle toimitettuun Smithin tuomioon oli jäänyt näkyviin uhrien nimiä.

Tuomari oli itse päättänyt, että uhrien nimet salataan tuomiossa. Noin 140:lle tiedotusvälineiden edustajalle päätyi kuitenkin versio, jossa joitakin nimiä oli esillä.

Tuomari Maritta Pakarinen teki salauksen yhteistyössä käräjäsihteerin kanssa. Oikeudenkäynnissä hän otti täyden vastuun virheestään, mutta kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Asia käsiteltiin ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeus huomioi sen, että osasyynä Pakarisen virheeseen olivat ongelmat käräjäoikeuden järjestelmissä, joiden takia hän luuli salassapitomerkintöjen olevan kunnossa. Hovioikeuden mukaan järjestelmiin on sittemmin tehty korjauksia, jotta samankaltainen tilanne ei voisi toistua.

Tuomari oli myös pyrkinyt korjaamaan virheensä heti sen havaittuaan. Toisaalta julkisuuteen päätyneet tiedot olivat oikeuden mukaan erityisen arkaluonteisia ja asianomistajien yksityiselämää koskevia. Tietojen julkitulo oli myös omiaan vaarantamaan luottamusta lainkäyttötoiminnan asianmukaisuuteen ja viranomaisten toimintaan yleisestikin, oikeus katsoi.

Tuomittiin korvauksiin uhreille

Hovioikeus katsoi Pakarisen toimineen huolimattomasti ja tuomitsi hänet sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pakarinen tuomittiin 25 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 1 450 euroa. STT kertoo tuomarin nimen hänen yhteiskunnallisen asemansa takia ja sekaantumisvaaran välttämiseksi.

Suomen valtio velvoitettiin korvaamaan neljälle uhrille korvauksena kärsimyksestä kullekin 1 000 euroa. Tuomari määrättiin osallistumaan korvauksiin yhteisvastuullisesti yhteensä 2 000 euron edestä.

Lisäksi valtiolle ja tuomarille tuli maksettavaksi yhteensä vajaat 9 500 euroa neljän uhrin oikeudenkäyntikuluista.

Uhrit tyytyväisiä hovioikeuden ratkaisuun

Uhrit tiedottivat avustajansa välityksellä, että ovat helpottuneita asian ratkeamisesta eivätkä aio valittaa hovioikeuden tuomiosta.

– Asianomistajat toivovat, että Smithin salakuvausjupakka voitaisiin nyt viimein unohtaa ja jokainen voisi kääntää uuden lehden elämässään. Toisaalta he ovat pahoillaan, koska asia on ollut jokaiselle, myös käräjätuomarille, kiusallinen ja ikävä, sanoi uhreja edustava oikeustieteen maisteri Markus Talvio.

Käräjäoikeus antoi Smithille tuomion helmikuussa 2017. Hänet tuomittiin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, ja myöhemmin hovioikeus päätyi samaan lopputulokseen. Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 4. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 5. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 6. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 7. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 8. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 9. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 10. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 11. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.