Brunei ottamassa käyttöön ankaria sharia-rangaistuksia – homoseksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä

Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Brunein sulttaani vaatii islamilaisten opetusten tehostamista maasta. Sulttaani Hassanal Bolkiahin mukaan esimerkiksi rukouskutsut pitää saada kuulumaan kaikilla julkisilla paikoilla, ei ainoastaan moskeijoissa.

– Haluan islamilaisten opetusten vahvistuvan tässä maassa. Korostan, että Brunei on maa, joka omistautuu Allahin palvontaan, sulttaani sanoi.

Brunei aikoo ottaa tänään käyttöön ankaria islamilaisen sharia-lain mukaisia rangaistuksia. Esimerkiksi uskottomuudesta tai samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä. Varkaudesta voi seurata käden tai jalan amputointi.

Muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kovin sanoin Brunein suunnitelmia. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kuvasi maanantaina rangaistuksia julmiksi ja epäinhimillisiksi ja kehotti hallitusta pysäyttämään niiden käyttöönoton.

Sulttaanin mukaan Brunei on "oikeudenmukainen ja onnellinen maa".

– Jokainen tänne tuleva voi nauttia turvallisesta ja harmonisesta ympäristöstä, Bolkinah vakuutti.

Brunei on rikastunut öljyllä ja kaasulla, mutta muun muassa öljyn hinnan lasku on tuonut mukanaan taloudellista epävarmuutta. Asiantuntijoiden mukaan sulttaanin tarkoituksena onkin kiillottaa muutoksilla kuvaansa konservatiivisten kannattajiensa keskuudessa.

Julkkiksetkin boikotoivat

Borneon saarella sijaitsevasta Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Niin sanottu hudud-rangaistus voidaan langettaa aviorikoksesta, raiskauksesta, homoseksuaalisuudesta, varkaudesta ja murhasta.

Hudud-rangaistukset ovat käytössä vain hyvin harvoissa muslimimaissa, ja ne aiheuttavat kiistaa myös uskonoppineiden välillä. Niiden käyttö vaatii hyvin painavia todisteita. Rikoksesta epäillyn on joko tunnustettava tai rikoksella on oltava useita miespuolisia muslimeja todistajina. Esimerkiksi kuolemanrangaistusten täytäntöönpanoa Bruneissa pidetään tästä syystä epävarmana.

Suunnitelmat ovat kuohuttaneet myös seurapiireissä. Esimerkiksi amerikkalaisnäyttelijä George Clooney ja englantilainen pop-ikoni Elton John ovat ehdottaneet laajaa boikottia Brunein omistamille luksushotelleille Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 6. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 7. Kirja-arvio: Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 8. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 9. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 12. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 13. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 14. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 15. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.