Koululaiset haluavat harrastaa, mutta myös olla kavereiden kanssa ja kotona

Koululaiset olivat myös hyvin kiinnostuneita kertomaan ideoitaan siitä, miten koulua ja koulupäivän kulkua voitaisiin parantaa. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

STT

Kavereiden kanssa on kiva olla, mutta kotonakin viihtyy. Ja vapaa-aikana voi vaikka pelata jalkapalloa tai käydä ratsastamassa. Näin vastasivat suomalaiset koululaiset, kun opetus- ja kulttuuriministeriö asioita uteli jo kolmannen kerran vuotuisessa koululaiskyselyssä.

Koululaiset olivat myös hyvin kiinnostuneita kertomaan ideoitaan siitä, miten koulua ja koulupäivän kulkua voitaisiin parantaa.

– On yllättävää, että kouluun sitoutuminen on niin vahvaa. Lapset haluaisivat keskustella enemmän koulun asioista. Ykkösenä toivelistalla oli koululounas, mikä on ymmärrettävää. Ruoka on bensaa oppimiseen ja innostumiseen. Sen jälkeen tulivat oppitunnit, välitunnit ja älylaitteiden käyttö, selvittää neuvotteleva virkamies Iina Berden.

Tyytymättömät lapset haluavat muuttaa asioita paremmiksi.

– Juuri näillä lapsilla on eniten ideoita siitä, miten asioita muutetaan. Todella yllättävä tulos, Berden jatkaa.

Koululaiset vievät kisoihin, ainakin tulevaisuudessa

Suomalaiskoululaisten jäntevistä jaloista lähtevät myös tulevina vuosina ne laukaukset, joilla Suomi viedään jalkapallon arvoturnaukseen. Poikien ylivoimaisesti suosituin liikuntaharrastus on näet kyselyn mukaan jalkapallo, jota liki puolet (49 %) kertoi harrastavansa.

– Kyllä suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on tuohon kirjoitettu. Mikä mieletön pohja rakentaa! Ei voisi tulos jalkapallon kannalta parempi olla, Berden innostuu.

Jalkapallon vanavedessä poikia kiinnostivat liikuntaharrastuksista salibandy, jääkiekko, parkour ja uutena kärkijoukkoon polkaissut pyöräily. Kulttuurin puolella pojat innostuivat eniten muun muassa elokuvista, animaatioista ja sarjakuvista.

Tyttöjen ehdoton suosilkkiliikunta oli ratsastus (42 %). Sen vanavedessä tulivat voimistelu, tanssi ja cheerleading. Tyttöjen parhaat kulttuurielämykset taas koettiin kuvataiteen, tanssin, valokuvauksen ja käsityön parissa.

Tyttöjen ja poikien listat edustavat varsin perinteisiä näkemyksiä miesten ja naisten harrastuksista.

– Se on kyllä jännää, että ne ovat pysyneet niin samanlaisina. Ehkä tässä yhteydessä voisi miettiä, tarjotaanko riittävästi eri vaihtoehtoja. Aika paljonhan kuitenkin harrastetaan sitä samaa, mitä kaveritkin haluavat harrastaa, pohtii puolestaan opetusneuvos Anneli Rautiainen Opetushallituksesta.

Pula ajasta, osalla myös kavereista

Kuten kuormittuneilla aikuisillakin, tuntuu myös nuorilla olevan pula ajasta: neljännes koululaisista toivoo lisää aikaa vanhempien kanssa, alakoululaisista jopa yli kolmannes. Lisää omaa aikaa toivoo 40 prosenttia sekä ala- että yläkoululaisista. Samaan aikaan yli puolet kuitenkin haluaisi myös olla enemmän kavereiden kanssa.

– Tämä on selkeä viesti siitä, kuinka tärkeä on vanhempien ja muiden läheisten rooli. Suomalaisilla lapsilla on hyvä olla kotona, uskoo Berden.

Kavereiden rooli korostui muutenkin kyselyssä. Elämäänsä tyytyväisillä lapsilla ja nuorilla on enemmän kavereita, ja vastaavasti elämäänsä tyytymättömät toivoivat niitä lisää. Lähes joka viides lapsi kertoi kyselyssä haluavansa lisää kavereita.

– Meidän tulisi miettiä tätä joukkoa, eikä heitä saisi unohtaa. Uskoisin tässä yhdessä tekemiseen: meidän tulisi kuulla ja nähdä lapset sellaisina kuin he ovat. Yhdessäolo ja ymmärrys rakentuvat ihmissuhteiden kautta, sanoo Rautiainen.

Kyselyyn vastasi 95 000 koululaista perusopetuksen ekaluokalta kymppiluokkaan asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.