Finnwatch: Ministeri Bernerin perheyhtiön intialainen alihankkija polkee työntekijöiden oikeuksia

Anne Berner toimii Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtajana ja omistaa perheyhtiöstä 30 prosenttia. Kuva: Lehtikuva / Trond H. Trosdahl

STT

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) Vallila-perheyhtiön intialainen alihankkija polkee työntekijöiden oikeuksia, kertoo yritysten vastuullisuutta tarkkaileva Finnwatch.

Eteläintialaisessa Karurin kaupungissa toimivan alihankkijan työntekijät kertovat yhtiön maksavan laittoman alhaisia palkkoja ja teettävän lain määräykset ylittäviä ylitöitä tuotantohuippuina. Tehdas on kieltäytynyt noudattamasta osavaltion uutta, jo vuonna 2014 voimaan tullutta tekstiilialan minimipalkkalainsäädäntöä.

– Työnantajat ovat yrittäneet pitkittää uuden minimipalkkalainsäädännön soveltamista haastamalla Tamil Nadun osavaltion oikeuteen. Tämä on huolestuttavaa, sillä uudetkaan minimipalkat eivät riitä elämiseen, Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti kertoo.

Vallilan alihankkija on vastuullisuussertifioitu, mutta Finnwatch moittii SA8000-sertifikaatista vastaavan SAI:n ja auditoinnin tehneen sertifiointiyritys TÜV Nordin toimintaa, sillä vastuullisuusauditointeja tekevillä oli käytössään väärät minimipalkkatiedot.

Vallila yllättyi

Vallila kertoo yllättyneensä Finnwatchin raportin tiedoista, koska yhtiön intialainen alihankkija R. K. Exports on muun muassa allekirjoittanut Vallilan toimintaperiaatteet ja toimittanut suomalaisyhtiölle voimassaolevan SA8000-sertifikaatin.

– Olemme yllättyneitä, että tarkistetuista prosesseista raportoitiin puutteita. Puramme löydökset asiaa auditoivien tahojen kanssa, Vallila kirjoittaa tiedotteessaan.

Vallila kertoo arvostavansa Finnwatchin työtä vastuullisuuden parantamiseksi kohdemaissa ja hyödyntävänsä kansalaisjärjestön osaamista ja suosituksia yritysvastuun kehittämisessä. Yhtiö kertoo, ettei hyväksy minkäänlaisia ihmisoikeusloukkauksia hankintaketjuissaan ja suhtautuu kaikkiin havaintoihin niiden vaatimalla vakavuudella.

– Pyrimme lähtökohtaisesti selvittämään asiat kohdemaassa ja kehittämään paikallisia olosuhteita, mikäli niissä esiintyy puutteita. Tarvittaessa kartoitamme vaihtoehtoisia tavarantoimittajia tilaamillemme tuotteille, Vallilla kirjoittaa.

Vallilan mukaan intialaisyhtiöltä tehtyjen ostojen osuus Vallila Collectionin kokonaisostoista oli viime vuonna 1,3 prosenttia. Vuonna 2017 vastaava luku oli 2,4 prosenttia.

Anne Berner toimii Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtajana ja omistaa perheyhtiöstä 30 prosenttia. Ministerikautensa alkaessa vuonna 2015 Berner omisti yhtiöstä yli 60 prosenttia, mutta siirsi puolet omistuksestaan pojilleen osittaisen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

Alle kolmen euron päiväpalkkoja

Finnwatch tarkastelee raportissaan myös suomalaisen Balmuir-tuotemerkin intialaisen alihankkijan toimintaa.

Finnwatchin mukaan Balmuirin sisustusnahkatuotteita tehdään epämääräisissä työpajoissa, joissa työntekijöille ei makseta lakisääteisiä palkkoja eikä eläkemaksuja.

– Balmuirin sisustusnahkatuotteita Intiassa tekevät työntekijät raportoivat haastatteluissa erittäin alhaisia, jopa alle kolmen euron päiväpalkkoja. Tällaisella palkalla työntekijä ei tule toimeen edes Intiassa, Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti sanoo järjestön tiedotteessa.

Sisustusnahkatuotteita valmistetaan Faridabadin kaupungissa Pohjois-Intiassa sijaitsevassa tehtaassa ja sen lähellä sijaitsevissa pienissä pajoissa. Finnwatch ja Cividep epäilevät tuotantoa ulkoistetun erillisiin työpajoihin siksi, että monet Intian työlainsäädännön määräykset eivät koske alle 40 henkilöä työllistäviä yrityksiä.

– Paitsi että työpajoissa työskentelevät työntekijät saavat elämiseen riittämätöntä palkkaa, heille ei makseta myöskään eläkemaksuja. Työpajoissa ylityökorvauksia ja vuosilomia ei tunneta, eikä työntekijöillä ole mahdollisuutta järjestäytyä, Kultalahti jatkaa.

Finnwatch muistuttaa, että Balmuir ja Vallila kertovat molemmat asiakkailleen panostavansa yritysvastuuseen.

– Balmuirin verkkosivuilla yritys antaa ymmärtää panostavansa vastuullisuuteen ja kontrolloivansa tuotantoketjujen eettisyyttä raaka-aineen valmistuksesta asti. Ainakaan Intiassa tämä väite ei pitänyt paikkaansa, Kultalahti sanoo.

Balmuir: Suhtaudumme vakavasti

Myös Balmuir-tuotemerkin omistava Whesley Group kertoo ottavansa asian vakavasti.

– Suhtaudumme esiin tulleisiin epäkohtiin erittäin vakavasti ja olemme ryhtyneet viipymättä toimenpiteisiin niiden ratkaisemiseksi. Toteutamme huhtikuussa 2019 riippumattoman BSCI-auditoinnin yhteistyökumppanimme tehtaalla selvittääksemme ongelmat ja niiden syyt perusteellisesti. Auditoinnin pohjalta päätämme tarvittavista toimenpiteistä tarkemmin, kertoo Wheslyn Groupin toimitusjohtaja Heidi Jaara.

Yhtiö kertoo haluavansa varmistaa, ettei vastaavaa tapahdu missään sen tuotantoketjun vaiheessa. Siksi se tekee kuluvan kevään aikana myös laajemman liiketoiminnan ihmisoikeusriskien arvioinnin.

– Kannamme vastuumme, puutumme esiin tulleisiin ongelmiin ja teemme jatkossa entistä lujemmin töitä vastuullisuuden varmistamiseksi.

Finnwatch haastatteli raporttiaan varten yhteensä 50 alihankkijoiden työntekijää yhdessä paikallisen kumppaninsa Cividepin kanssa. Finnwatchin selvitys on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla tuettua kehitysyhteistyöhanketta Intiassa. Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.