Uniapneaa sairastaa Suomessa jopa 350 000 ihmistä, miehillä yleisempää

STT

Äänekäs ja katkeileva kuorsaus liittyy usein uniapneaan. Vaikka valtaosa uniapneaa sairastavista kuorsaa, kuorsaus ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että henkilöllä olisi uniapnea. Uniapneaa sairastaa Suomessa 300 000–350 000 ihmistä, Hengitysliitosta kerrotaan.

– Miehillä uniapnea on naisia yleisempää. Vaihdevuosien jälkeen sukupuolierot kuitenkin tasaantuvat, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne toteaa.

Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professorin Tarja Saaresrannan mukaan uniapnean tyyppioireita ovat voimakkaan kuorsauksen lisäksi esimerkiksi toistuva yöllinen virtsaamisen tarve, heräily tukehtumisen tunteeseen sekä aamupäänsärky, joka häviää noin puolessa tunnissa.

Uniapneaa sairastavista kaksi kolmasosaa on ylipainoisia. Puolanteen mukaan ylipainon hoito onkin uniapnean tärkein hoitokeino, ja jo viiden prosentin painonlaskulla on todettu olevan merkitystä uniapneaan liittyvien hengityskatkosten vähentämisessä.

Saaresrannan mukaan uniapnea voi olla lievää, kohtalaista tai vaikeaa. Lievässä uniapneassa unenaikaisia hengityskatkoksia on 5–15 tunnissa, kohtalaisessa 16–30 tunnissa ja vaikeassa vähintään joka toinen minuutti. Yölliset hengityskatkokset voivat aiheuttaa voimakasta päiväväsymystä, ja pahimmillaan uneliaisuutta ilmenee autolla ajaessa, keskustellessa, syödessä tai jopa kävellessä.

– Voimakas päiväväsymys voi yhtä lailla liittyä lievään kuin vaikeaankin uniapneaan. Vajaa puolet uniapneapotilaista raportoi huomattavasta päiväväsymyksestä.

Saaresrannan mukaan uniapnea suurentaa riskiä kakkostyypin diabetekseen, verenpainetautiin, rytmihäiriöihin sekä sydän- ja aivoinfarktiin. Uniapneapotilaat kuolevatkin usein juuri uniapnean liitännäissairauksiin.

– Kuoleman riski ei kuitenkaan ole edes vaikeassa, hoitamattomassa uniapneassa niin paha kuin julkisuudessa on viime aikoina esitetty, eli paniikkiin ei ole aihetta. Mikäli uniapnea hoidetaan asianmukaisesti, ennenaikaisen kuoleman riski ei ole suurentunut.

Yle uutisoi viime kuussa, että uniapneatutkimuksiin lähetettävien potilaiden lukumäärä on kasvanut jyrkästi viime aikoina. Turun yliopistollisesta keskussairaalasta arvioitiin tuolloin Ylelle, että syynä olisi uniapneaa sairastaneen artisti Olli Lindholmin äkillinen kuolema ja asian saama julkisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.