Sotesta ja Natosta raapaistiin kipinät MTV:n tentissä – "Harvinaisen terävää sanailua"

MTV:n vaalitentissä olivat mukana vihreiden Pekka Haavisto, sinisten Sampo Terho, RKP:n Anna-Maja Henriksson, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, vasemmistoliiton Li Andersson, kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Antti Rinne, keskustan Annika Saarikko (puheenjohtaja Sipilän sijainen) ja kristillisten Sari Essayah. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Keskiviikon tuoreet sote-löylyt tarjosi kriittinen raportti sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta, ja kiuasta lämmiteltiin lisää MTV:n vaalitentissä illalla. Keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää tuurannut toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko piikitteli terävästi kokoomusta.

– Itse näissä samoissa neuvotteluissa osan matkaa mukana olleena kyllä minä tunnistan tästä jotakin sellaista, joka ei minustakaan tuntunut mukavalta. Sen sijaan, että me olisi asetettu poliittisia päämääriä, niin näkemykseni mukaan kokoomuksen neuvottelijat asettuivat sellaiseen asemaan, jossa me hioimme aivan turhaan lakien yksityiskohtia, Saarikko sanoi.

Hän jatkoi, ettei käy vihjaamaan, millä motiiveilla ja miksi – mutta huomautti, että kaikista yhteneväisimmät sote-tavoitteet löytyvät kokoomuksen sote-mallista ja yksityisen terveydenhuollon edunvalvontatavoitteista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo epäili, että kommenteissa on kyse pahasta olosta, kun eronneen hallituksen suurin hanke epäonnistui.

– Tämä uudistus kaatui yksinkertaisesti siksi, että haukattiin aivan liian suuri pala. Tehtiin aivan liian suurta uudistusta. Lähdettiin rakentamaan ensin hallintoa, maakuntahallintoa, jota me ei tarvita, Orpo sanoi.

Eronneen Sipilän hallituksen ministerit sanoivat tentissä, etteivät olleet aiemmin tietoisia raportista. Raportti julkistettiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli uutisoinut raporttiluonnoksen johtopäätöksistä.

Haavistolla ja Rinteellä yhteinen sävel

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta arvioi STT:lle Saarikon ja Orpon sanailua harvinaisen teräväksi. Isotalus uskoo, että jos Saarikon tuolilla olisi istunut Sipilä, puheenvuorot olisivat olleet ympäripyöreämpiä.

Muutoin tentti sujui Isotaluksen mielestä melko tyypillisesti. Entisten hallitus- ja oppositiopuolueiden välille rakentui selkeä vastakkainasettelu, eli oppositiopuolueiden edustajat kritisoivat hallituksen toimintaa moneen otteeseen ja hallituspuolueet puolustivat tehtyjä ratkaisuja.

Erityisesti SDP, kokoomus ja keskusta haastoivat toisiaan. Sen sijaan vihreiden Pekka Haavisto ja gallupjohdossa keikkuva SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaikuttivat Isotaluksesta samanmielisiltä.

Pohjustetaanko tässä siis tulevaa hallitusyhteistyötä?

– Tämän keskustelun pohjalta näyttäisi, että ollaan hyvin samoilla linjoilla, Isotalus muotoilee.

"Sinä aiheutit vahinkoa meidän Nato-optiolle"

Soten lisäksi keskusteluun nousivat odotetusti myös viime päivien Nato-puheet. "Nato-sammakosta" syytetty Rinne kiirehti korostamaan, että SDP haluaa Suomella olevan kaikissa tilanteissa mahdollisuus hakea sotilasliiton jäsenyyttä, jos siihen ratkaisuun päädytään.

Saarikko ihmetteli Rinteen "itsetuntoa ulkopolitiikan suhteen" ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomautti pitävänsä vastuuttomana heittoja, jotka voivat vaarantaa yhteistyötä Naton kanssa. Orpo kovisteli Rinnettä sanomalla, että tämä kyseenalaisti Suomen kyvyn olla Nato-maa ja heikensi Suomen uskottavuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

– Sinä aiheutit vahinkoa meidän Nato-optiolle, hän totesi suoraan Rinteen suuntaan.

Rinne sanoi MTV:llä viime viikolla, ettei ole vakuuttunut siitä, hyväksyttäisiinkö Suomea edes mukaan Natoon nykytilanteessa. Hän viittasi kommentillaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tuomaan epävarmuuteen kansainvälisessä politiikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.