Jamal Khashoggin poika kiistää väitteet verirahoista – "mitään sopimuskeskusteluita ei ole käyty"

Salah Khashoggin mielestä hänen isänsä mainetta on yritetty töhriä moraalittomasti. LEHTIKUVA/AFP

STT

Murhatun sauditoimittajan Jamal Khashoggin poika kirjoittaa Twitterissä, että perhe ei ole käynyt mitään sopimuskeskusteluita Saudi-Arabian hallinnon kanssa murhan takia. Aiemmin tässä kuussa CNN ja Washington Post uutisoivat lähdetietoihinsa vedoten, että perhe olisi muun muassa saanut miljoonia Yhdysvaltain dollareita käteistä rahaa kompensaationa murhasta. Lisäksi kerrottiin, että perhe voi saada niin kutsuttuja verirahoja saudiarabialaisen oikeusjärjestelmän kautta.

– Jamal Khashoggi oli kunnioitettu toimittaja ja isänmaallinen Saudi-Arabian kansalainen. Viimeisimmät yritykset töhriä hänen mainettaan ja aiheuttaa kitkaa ovat sairaita ja moraalittomia, Salah Khashoggi kirjoittaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä halun tietää, mitä uutta tapauksesta ilmenee. Hän lupaa, että perhe kertoo asian etenemisestä, kun se on laillisesti sallittua. Hän sanoo, että oikeudenkäynti on tällä hetkellä käynnissä, eikä mitään sopimusneuvotteluita ole käyty.

Hän lisää, että mikään kolmas osapuoli ei ole oikeutettu puhumaan asiasta. Asiasta voivat hänen mukaansa kertoa ainoastaan Jamal Khashoggin lapset ja asianajaja.

Lähteiden mukaan perhe saanut rahan lisäksi taloja Jeddasta

Washington Post uutisoi tämän kuun alussa, että sen tietojen mukaan Jamal Khashoggin lapset ovat saaneet taloja ja kuukausittaisia maksuja.

Asiasta kertoivat lehdelle entiset saudiviranomaiset sekä Khashoggin perhettä lähellä olevat henkilöt. Lähteiden mukaan Saudi-Arabia pyrkii maksujen avulla varmistamaan, että Khashoggin perheenjäsenet ovat jatkossakin pidättyväisiä julkisissa lausunnoissaan.

Lehti kertoo, että kaikille toimittajan lapsille on annettu taloja Jeddan kaupungista Saudi-Arabiassa. Kalleimmat taloista ovat maksaneet neljä miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Kuukausittaiset maksut ovat puolestaan olleet suuruudeltaan 10 000 Yhdysvaltain dollaria tai enemmän.

Toimittaja Jamal Khashoggi kirjoitti Washington Postiin kriittisesti Saudi-Arabiasta ja maan kruununprinssistä Muhammad bin Salmanista. Hänet murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa. Aluksi Saudi-Arabia kiisti tietävänsä Khashoggin kohtalosta mitään, mutta myöhemmin paljastui, että maan agentit olivat murhanneet, paloitelleet ja polttaneet Khashoggin. Saudi-Arabiassa on nostettu syytteet useita ihmisiä vastaan osallisuudesta murhaan.

Saudi-Arabia ei ole suostunut kansainvälisen, riippumattoman tutkinnan tekemiseen. Maan mukaan se tekee itse kaiken tarvittavan rikoksen selvittämiseksi, ja tutkinnan kansainvälistäminen olisi puuttumista sen sisäisiin asioihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.