Nuoret aikuiset ovat tyytyväisiä terveyteensä – tutkimuksen mukaan puolella on kuitenkin elintavoissa petrattavaa

Tutkimus kartoitti esimerkiksi nuorten aikuisten liikunnan määrää, riittävää kasvisten syöntiä, unen riittävyyttä, säännöllistä humalajuomista ja päivittäistä tupakoimista. LEHTIKUVA / SAMI TABERMAN

STT

Nuoret aikuiset eli 18–29-vuotiaat kokevat terveytensä, elämänlaatunsa ja työkykynsä hyväksi. Silti vain hieman yli puolella heistä elintavat ovat terveyden kannalta suotuisia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus.

Kasaantuvat huonot elintavat voivat heikentää huomattavasti myöhemmän aikuisiän terveyttä, sanoo THL:n tutkija Tuija Jääskeläinen STT:lle.

Tutkimus kartoitti esimerkiksi nuorten aikuisten liikunnan määrää, riittävää kasvisten syöntiä, unen riittävyyttä, säännöllistä humalajuomista ja päivittäistä tupakoimista. Vajaalla viidesosalla nuorista miehistä ja reilulla kymmenesosalla naisista elintavat olivat huomattavan epäsuotuisat. Naisista 57 prosenttia ja miehistä 53 prosenttia pääsi luokkaan, jossa tarkastelluista elintavoista kaikki tai lähes kaikki olivat terveydelle suotuisia.

– Myös hyvät elintavat ovat yhteydessä toisiinsa. He, jotka liikkuvat paljon, syövät todennäköisesti enemmän kasviksia, eivät tupakoi ja juovat vähemmän alkoholia, Jääskeläinen sanoo.

Nuori aikuisuus kriittistä aikaa lihomiselle

Tutkimuksen mukaan 47 prosentilla miehistä ja 35 prosentilla naisista painoindeksi ylitti normaalipainon ylärajaksi määritellyn luvun 25, eli he olisivat ylipainoisia tai lihavia. Aiempaan tutkimukseen verrattuna nuorten aikuisten ylipainoisuus näyttäisi lisääntyneen 2000-luvun aikana.

Tutkija korostaa, että pelkkä painoindeksi on riittämätön tapa mitata ylipainoa, sillä esimerkiksi lihaksikkaat miehet saattavat ylittävät arvon. Tästä huolimatta lukuja ei pidä täysin sivuttaa, Jääskeläinen sanoo.

– Viidennes vastaajista ylittää painoindeksin 30 ja samoin viidennes oli vyötärölihavia, hän huomauttaa.

Lihavuus on yhteydessä myös muihin kroonisten sairauksien riskitekijöihin. Nuorista miehistä 30 prosentilla ja naisista 22 prosentilla todettiin kohonnut veren LDL-kolesterolipitoisuus. Nuorista miehistä 14 prosentilla ja naisista kuudella prosentilla verenpaine oli koholla.

Elintapoja pitäisi Jääskeläisen mukaan parantaa kokonaisuutena, jossa liikunnan ja unen määrästä sekä säännöllisestä ateriarytmistä tulisi pitää huolta. Tutkija toivoo, että nuorille olisi tarjolla ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

– Nuori aikuisikä on kriittistä aikaa lihomiselle, kun nuoret muuttavat kotoa ja muodostavat omat elintavat, hän sanoo.

Tupakointi korvaantuu muilla tupakkatuotteilla

Tutkimus selvitti myös nuorten päihteidenkäyttöä. Nuorista naisista 17 prosenttia ilmoitti juovansa humalahakuisesti kuukausittain, kun miehistä 14 prosenttia ilmoitti tekevänsä niin viikoittain. Sekä nuorista miehistä että naisista joka kymmenes tupakoi päivittäin. Tapa on vähentynyt aiempiin ikäluokkiin verrattuna.

– Jos mukaan otetaan nuuska, sähkösavukkeet ja muut tupakkatuotteet, osuus on samalla tasolla kuin vanhemmilla ikäryhmillä, Jääskeläinen sanoo.

Seuraavaksi tutkijat aikovat perehtyä siihen, miten elintavat ovat 2000-luvun aikana muuttuneet ja miten ne kasautuvat.

Tutkimuksen tiedot perustuvat vuonna 2017 toteutettuun FinTerveys-väestötutkimukseen. Nuorten aikuisten otokseen kuului 1 162 ihmistä, joista 625 eli 54 prosenttia osallistui tutkimukseen.

– Se on tässä ikäryhmässä hyvä tulos verrattuna moniin nuoria aikuisia käsittäviin väestötutkimuksiin. Katoa on myös pyritty korjaamaan tilastollisin menetelmin, Jääskeläinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 6. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 7. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 8. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 9. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 10. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 11. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.