Mehiläisen tytäryhtiöiden henkilöstö marssi ulos Kemissä ja Torniossa – työnantajan neuvotteluyritys kariutui

Terveyspalveluyhtiö Mehiläisen tytäryhtiöiden henkilöstö Kemissä ja Torniossa aikoo marssia ulos työpaikoiltaan. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Terveyspalveluyhtiö Mehiläisen tytäryhtiöiden henkilöstö Kemissä ja Torniossa marssi ulos työpaikoiltaan torstaina iltapäivällä.

Hoitoalan ammattijärjestöjen Tehyn ja SuPerin mukaan puolen tunnin mittaisen ulosmarssin syynä olivat työnantajan toimet, jotka ovat huonontaneet työntekijöiden työssäjaksamista ja työhyvinvointia. Työtahdin kerrotaan olevan niin tiivis, että asiakkaan yksilöllinen ja laadukas hoito ei toteudu.

SuPerin ammattiosaston hallituksen jäsen, lähihoitaja Maria Alalahti kertoi, että esimerkiksi aamuvuoroista on vähennetty työntekijöitä.

– Osalta osastoista on myös muutama potilaspaikka otettu pois, mutta meidän osastolta esimerkiksi ei ole vaan on vain otettu hoitaja pois, Alalahti sanoi STT:lle.

SuPerin ja Tehyn mukaan työntekijät ovat väsyneet työnantajan sanelupolitiikkaan.

– Aina on vain tullut se tieto, että nyt tapahtuu tämmöinen. Meidän kanssamme ei ole neuvoteltu näistä asioista, Alalahti sanoi.

– Ei ole kukaan kysynyt jälkikäteen, miten meillä menee.

Työntekijäpuoli ei lähtenyt enää neuvottelemaan

Mehiläinen Länsi-Pohja kertoi aamupäivällä pitävänsä ulosmarssia lainvastaisena työtaistelutoimena. Yhtiön mukaan se ei ole saanut aiemmin yksilöidysti tietoa järjestöjen nyt esiin nostamista asioista tai suunnitellusta ulosmarssista.

Yhtiö kutsui ammattiosastot neuvotteluihin, joiden tavoitteena olisi ollut löytää yhteisymmärrys ja saada ulosmarssi peruttua. Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja Miia Alasaarelan mukaan neuvotteleminen oli tässä vaiheessa myöhäistä. Kaikkien ammattiosastojen hallituksia ei voitu saada kasaan, ja päätökset on tehty aiemmin.

– Asioista, jotka ulosmarssiin ovat johtaneet, on neuvoteltu pitkin matkaa, hän sanoi STT:lle.

Alasaarela korostaa henkilöstön jaksamista sekä potilasturvallisuutta.

– Todella nopeaan tahtiin tulee muutoksia, säästetään, resursseja vähennetään, työtahti on todella tiivistä, hän sanoi.

– Emme halua, että potilasturvallisuus millään tavalla vaarantuu.

Alasaarela toivoo, että jatkossa toimitaan entistä neuvottelevammin.

Kritiikkiä herättänyt sote-ulkoistus

Viime kesänä toimintansa aloittanut Mehiläinen Länsi-Pohja syntyi, kun Meri-Lapissa tehtiin historiallisen suuri sote-palvelujen ulkoistus. Keminmaa, Kemi, Tornio ja Simo allekirjoittivat sopimuksen sote-ulkoistuksesta yhdessä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen kanssa. 15 vuoden sopimus koskee suurinta osaa Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnasta sekä alueen perusterveydenhuoltoa.

Ulkoistushanke herätti kritiikkiä maan hallitusta myöten. Sopimusta on arvosteltu kalliiksi ja vaikeaksi päästä eroon.

Juuri ulkoistus on Alalahden mukaan aiheuttanut sotkua viime vuoden lomarahojen maksamisessa, mikä on yksi ulosmarssin syy. SuPerin ja Tehyn mukaan viime vuoden lomarahoja on maksettu eriarvoisesti.

Mehiläinen Länsi-Pohjan mukaan yhtiö on maksanut lomarahat kaikille työntekijöilleen, jotka eivät ole niitä saaneet Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymältä, Kemin kaupungilta tai Tornion kaupungilta.

Ulosmarssista uutisoi aiemmin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.