Halla-ahon mukaan puhemiehen paikka kuuluu PS:lle, ei ole itse kiinnostunut tehtävästä – Rinne arvioi, että uusi hallitus on helpompi saada kokoon kuin on ennakoitu

Rinne sanoo lähtevänsä mielenkiinnolla hallitustunnustelijaksi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että uusi hallitus on helpompi saada kokoon kuin on ennakoitu. Hän perustelee johtopäätöstä "neuvottelijan vainullaan".

Rinne sanoo, että poliittista tahtoa voi löytyä hallituksen muodostamiseksi. Puolueiden puheenjohtajat ovat hänen mukaansa käyneet keskusteluja jo ennen vaaleja, missä asennossa lähdetään liikkeelle vaalien jälkeen.

Rinne kertoo myös, että puolueet ovat käyneet keskusteluja jo viime syksystä lähtien, miten heinäkuun alussa alkava EU:n puheenjohtajakausi hoidetaan.

"En missään nimessä ole kiinnostunut"

Eduskunnan puhemiehen paikka ei kiinnosta perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. Hänen mukaansa puhemiehen paikka kuuluu kuitenkin perussuomalaisille.

– Kun puhemiehen paikka perinnäissääntöjen mukaan kuuluu toiseksi suurimmalle puolueelle, niin tässä tapauksessa se tietenkin kuuluu perussuomalaisille, Halla-aho sanoi STT:lle.

Halla-aho itse ei ole halukas tarttumaan puhemiehen nuijaan.

– En missään nimessä ole kiinnostunut siitä tehtävästä, koska se käytännössä estää tehtävässä olevan henkilön kaiken poliittisen toiminnan koko vaalikauden ajan, Halla-aho sanoi.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tavoitteena on, että uusi hallitus saataisiin valmiiksi toukokuun loppuun mennessä, jos puolueella on edellytyksiä sitä muodostaa. SDP:n puoluehallitus on koolla torstaina ja nimittää silloin puolueen hallitusneuvottelijat, Rinne kertoi STT:lle aamulla.

Rinne sanoo lähtevänsä mielenkiinnolla hallitustunnustelijaksi ja laatimaan kysymyksiä muille puolueille. Hän ei halunnut vielä tarkemmin kertoa, millaisia kysymyksiä hän aikoo esittää, mutta kaikki puolueet saavat joka tapauksessa samat kysymykset.

– Arvioimme vastauksia ja niiden pohjalta mietitään, onko edellytyksiä lähteä rakentamaan hallitusta, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan kysymykset liittyvät siihen, miten yhteiskunnassa toimitaan ja miten ihmisiin suhtaudutaan.

– Sosiaalidemokraateille on tärkeää oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, ihmisten kunnioittaminen ja jakamaton ihmisarvo. Näiden pohjalta varmaan lähtevät muodostumaan ne arviot, joita kysytäänkin.

Rinne ei vielä lähtenyt arvioimaan, kuinka kiperät hallitustunnustelut ovat tulossa. Hän myönsi toivoneensa, että SDP olisi saanut korkeamman äänisaaliin ja enemmän kansanedustajanpaikkoja, vaikka iloitsikin puolueen noususta kärkipaikalle ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Mahdollisia mielekkäitä hallituskumppaneita Rinne ei lähtenyt listaamaan, mutta hän on ennen vaaleja suhtautunut epäilevästi yhteistyöhön toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen perussuomalaisten kanssa.

– Tämä arvokysymys on meille tosi tärkeä asia. Meillä on ollut (perussuomalaisten puheenjohtajan) Jussi Halla-ahon kanssa aika erilaiset arvot suhteessa ihmisyyteen.

"Katsotaan, miten asia etenee"

Rinne ja Halla-aho tapasivat heti aamutuimaan MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. Halla-aho toisti perussuomalaisten kannan, jonka mukaan puolue on avoin yhteistyölle kenen tahansa kanssa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Meille tärkeitä eivät ole puolueiden tai ihmisten nimet, vaan asiat, Halla-aho sanoi MTV:n suorassa lähetyksessä.

Myös Rinne korosti, että jos SDP on hallitustunnustelija, kaikkien puolueiden vastaukset arvioidaan samoilla perusteilla.

– Se on sitten kiinni näistä vastauksista, miten edetään, Rinne sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ovat syntyhistoriansa vuoksi kirjava puolue, jossa on ihmisiä sekä vasemmalta että oikealta.

– Osittain tästä johtuen olemme monissa perinteisissä oikeisto-vasemmistoakselin kysymyksissä hyvin keskellä. Toisaalta ne teemat, joita me tuomme poliittiseen keskusteluun, maahanmuuttokriittisyys ja kansallismielisyys, ne ovat yhdistettävissä sekä vähän vasemmistolaisempaan että vähän oikeistolaisempaan talouspolitiikkaan. Siinä mielessä pidän perussuomalaisia ihan potentiaalisena yhteistyökumppanina kaikille perinteisille suurille puolueille, Halla-aho sanoi.

Halla-aho arvioi, etteivät SDP ja perussuomalaiset ole niin kaukana arvomaailmoiltaan "kuin mitä Rinne antaa ymmärtää".

– En minä usko, että huonon maahanmuuton torjuminen maahanmuuttopoliittisilla keinoilla on mikään varsinainen ihmisarvoon liittyvä kysymys, Halla-aho sanoi.

Rinne kuitenkin kertoi olevansa arvomaailmoista eri mieltä esimerkiksi sen vuoksi, että on lukenut Halla-ahon blogitekstejä.

– Ymmärtääkseni et ole vieläkään muuttanut omaa kantaasi niissä asioissa. Niin kyllä aika kaukana se arvomaailma tällä hetkellä on. Mutta katsotaan nyt, miten asia etenee.

Rinne toisti, että vaaliohjelmansakin mukaan SDP:lle ovat tärkeitä eriarvoisuuden pysäyttäminen, koulutukseen ja tutkimukseen liittyvät tulevaisuusinvestoinnit, työelämän pelisäännöt ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Slunga-Poutsalo: Hallitustunnustelija ei saa lähteä liikkeelle henkilökohtaisen mielipiteen pohjalta

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan yksikään puolue ei ollut eduskuntavaaleissa niin selkeä ykkönen, että se voisi ryhtyä sanelemaan hallituskumppaneitaan.

– Jos halutaan pitää kansalaisten into ja äänestysaktiivisuus yllä, kyllä nyt hallitustunnustelijan pitää huomioida äänestystulos eikä lähteä liikkeelle oman henkilökohtaisen mielipiteen pohjalta, Slunga-Poutsalo sanoi STT:lle.

Puoluesihteeri kuvaili perussuomalaisten vaalitulosta "ihan käsittämättömäksi".

– En olisi uskonut ihan näin hurjaa paikkamäärää, kun ajattelee lähtökohtia kesällä 2017. Vähän pöllähtänyt olo vieläkin, käheää ääntään pahoitellut Slunga-Poutsalo kertoi.

Kesäkuussa 2017 perussuomalaiset äänestivät puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon, minkä jälkeen puolue hajosi kahtia. Syrjäytetty puheenjohtaja Timo Soini ja 19 muuta kansanedustajaa, perussuomalaisten silloiset ministerit mukaan lukien, perustivat uuden ryhmän, josta syntyi sittemmin Sininen tulevaisuus -puolue.

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten puoluejohto kokoontuu ensimmäisen kerran jo muutaman tunnin kuluessa pohtimaan omaa asemaansa hallitusneuvotteluissa.

– Kyllä me kovin tosissamme ollaan, Slunga-Poutsalo kuvaili puolueen lähtöasetelmia.

Mahdollisina kynnyskysymyksinä puoluesihteeri mainitsi maahanmuuttoon ja ympäristöpolitiikkaan liittyvät asiat, jotka puheenjohtaja Halla-aho nosti esiin jo vaali-iltana. Molemmissa on Slunga-Poutsalon mukaan kohtia, jotka varmasti tuottavat keskustelua.

Uusi eduskunta kokoontuu pääsiäisen jälkeen

Eduskuntavaalien tulos saa sinettinsä ylihuomenna keskiviikkona, kun vaalipiirilautakunnat vahvistavat tuloksen viimeistään kello 18 alkavissa kokouksissa.

Vaaleissa valittujen kansanedustajien työ alkaa pääsiäisen jälkeen. Tiistaina 23. huhtikuuta uusille kansanedustajille luovutetaan valtakirjat ja eduskuntaryhmät järjestäytyvät. Seuraavana päivänä eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoon ja valitsee puhemiehen ja varapuhemiehet.

Valtiopäivien avajaiset ovat vuorossa torstaina 25. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Heinolassa liikkuu valepalotarkastaja – näin tunnistat oikean pelastusviranomaisen
 2. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 3. Henkilöauton kuljettaja loukkaantui peräänajossa Orimattilassa
 4. Koiviston Autolla ei pääse enää Lahdesta Helsinkiin, junissakin hiljaista
 5. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa
 6. Poliisi selvisi Orimattilassa moottoritien aamuruuhkasta hyvin, ihmiset noudattivat annettuja ohjeita – katso video Lahdenväylän rajatarkastuspisteeltä
 7. Näppis: Kyllä te päiväkodin työntekijät ootte niitä arkipäivän, arki-illan ja viikonlopun sankareita, kun hoidatte kriisityöläisten lapsia
 8. Apotin tuottanut Epic hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 9. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 10. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 11. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 12. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 13. Pertti Immonen Jokimaan johtoon syksyyn asti
 14. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 15. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa
 3. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 4. Heinolassa liikkuu valepalotarkastaja – näin tunnistat oikean pelastusviranomaisen
 5. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 6. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 7. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 8. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 9. Palvelu vähenee Päijät-Hämeen neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa – työvoimaa keskitetään koronatehtäviin
 10. Fingerpori 30.3.2020
 11. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"
 12. NHL-kiekkoilija Mikael Granlundin perheessä suuri suru
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 15. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.