Perussuomalainen vloggari ja kokoomuslainen dekkaristi uusia ääniahmatteja – eduskuntaan nousee kymmeniä kasvoja päivänpolitiikan ulkopuolelta

Poliisina ja kirjailijana työskentelevä 49-vuotias Marko Kilpi (kok.) uskoo, että aiempi tunnettuus "silotti tietä". LEHTIKUVA / HANDOUT

STT

Eduskunnan kasvogalleria äänestettiin sunnuntaina osin uuteen uskoon, sillä Arkadianmäelle nousee yli 80 uutta kansanedustajaa. Eniten uusia kasvoja eduskuntaan nousee perussuomalaisista, yhteensä 23.

Myös SDP:ltä eduskuntaan nousee 15 uutta kansanedustajaa. Suhteellisesti eniten uudistuu vihreät, joiden 20 kansanedustajasta peräti 14 on uusia.

Osa uusista kansanedustajista nousi kertaheitolla ääniharaviksi. Perussuomalaisten Mauri Peltokangas keräsi Vaasan vaalipiirissä yli 13 000 ääntä, joka tarkoitti vaalipiirin toiseksi parasta tulosta. Peltokankaan edelle ylsi ainoastaan RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

– Tällaiseen äänimäärään en ollut valmistautunut. Tämä on erittäin positiivinen yllätys, Peltokangas sanoo.

53-vuotias kaustislainen kunnanvaltuutettu sanoo tehneensä liikkuvaisen kampanjan, johon liittyi ihmisten tapaamista ja vaikuttamista sosiaalisessa mediassa. Peltokangas lukee tavaramerkikseen verkkoon lataamansa videot, joissa hän keskustelee kameralle usein maahanmuutosta ja turvallisuudesta.

– Ilman muuta kuvaaminen jatkuu. Koen, että saattaisin sillä tavalla vaikuttaa siihen, että politiikka tulee lähemmäs ihmisiä.

Ensitöikseen Peltokangas haluaisi korjata "rikki menneet" peruspalvelut Suomessa. Yhtä aikaa on pidettävä huolta turvallisuudesta.

– Tahtotila täytyy löytyä siihen, että Suomen turvallisuus on ensin ja sitten vasta kaikki muu, Peltokangas sanoo.

Peltokangas tähdittää myös kohua nostattanutta perussuomalaisten vaalivideota. Hän esittää vaalivideossa korruptoitunutta ja omaa etuaan ajavaa päättäjää.

– Iloisella mielellä lähdin siihen mukaan. Elämänkokemuksena se oli tosi hieno!

Peltokangas oli myös puolueensa kolmanneksi eniten ääniä saanut. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli omilla kymmentuhatluvuillaan, mutta toiseksi eniten ääniä keräsi edelliskauden kansanedustaja Ville Tavio Varsinais-Suomessa.

Kirjailija-poliisi ammentaa kokemuksistaan

Toisella puolella Suomea Savo-Karjalan vaalipiirissä eduskuntavaalien ensikertalainen Marko Kilpi (kok.) keräsi niin ikään muhkean äänipotin. Myös Kilven yli 9 000 äänen saalis taipui ainoastaan kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin äänten rinnalla.

Poliisina ja kirjailijana työskentelevä 49-vuotias Kilpi uskoo, että aiempi tunnettuus "silotti tietä", etenkin kun Kilven imago osui yksiin kokoomuksen vaalikampanjan teemojen kanssa.

– Tunne oli, että tässä hyvin saattaa käydä. Näin isoa äänimäärää ei osannut kyllä odottaa.

Äänivyöryään edelleen sulatteleva Kilpi menee eduskuntaan turvallisuusnäkökulma edellä ja lisäisi poliisien määrää.

– Poliisina ollaan yhteiskunnallisten kysymysten kanssa tekemisissä ruohonjuuritasolla ja silmätysten kohdataan ongelmia ja tilanteita, joihin meidän pitää pystyä vaikuttamaan, Kilpi sanoo.

– Sama työ jatkuu, mutta tapa ja kehys on nyt erilainen, hän jatkaa.

Myös Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjänä toimiva Pihla Keto-Huovinen lukeutuu kokoomuksen uusiin kansanedustajiin. Keto-Huovinen on tunnettu Aarnio-jutun syyttäjänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.