Macron televisiopuheessaan: "Rakennamme vielä kauniimman Notre Damen viidessä vuodessa"

Katedraalin pyöreät ruusuikkunat kuuluvat maailman tunnetuimpiin. Lasimaalausikkunoiden läpimitta on lähes 13 metriä. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Notre Damen katedraali kunnostetaan viidessä vuodessa. Televisioidussa puheessaan Macron myös ilmaisi, että lopputuloksesta tulee vielä alkuperäistä kauniimpi.

Notre Damen jälleenrakennusrahastoon on kertynyt jo yli 600 miljoonaa euroa. Palossa pahoja vaurioita kärsinyt katedraali on saanut lahjoituksia etenkin sen jälkeen, kun Macron sanoi, että Notre Dame kunnostetaan.

L'Oreal -kosmetiikkavalmistaja ja tuotemerkin taustalla oleva Bettencourtin perhe on viimeisin suurlahjoittaja 200 miljoonalla eurolla. Summa on sama, minkä luksustavaroita valmistavan LVMH -yhtiön toimitusjohtaja Bernard Arnault lupasi lahjoittaa uudelleenrakentamiseen.

Ranskalainen öljy-yhtiö Total ja Kering -luksustavarayhtiö ovat kummatkin sitoutuneet lahjoittamaan 100 miljoonaa euroa. Lisäksi esimerkiksi teknologiayhtiö Applen toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti tiistaina Twitterissä, että Apple lahjoittaa rahaa Notre Damen kunnostukseen.

Maanantai-iltana alkanut palo vei mennessään Pariisin keskeisen maamerkin keskitornin ja osan kattoa. Jäljellä olevat rakenteet ovat ranskalaisministerien mukaan kärsineet joitain vaurioita, mutta kokonaisuudessaan jäljellä olevan katon ja muiden rakenteiden uskotaan kestävän.

Palon syttymissyy on edelleen epäselvä, mutta sen epäillään liittyneen käynnissä olleisiin kunnostustöihin.

France 24 -sivuston mukaan yli 850-vuotiaan katedraalin kunnostus voi viedä vuosikymmeniä. Esimerkiksi Saksassa sijaitseva Kölnin tuomiokirkko vaurioitui pahoin toisen maailmansodan aikana ja tuomiokirkkoa kunnostetaan edelleen yli 70 vuotta myöhemmin, sanoo tuomikirkon pääarkkitehti Peter Füssenich uutistoimisto AP:lle.

Pelastetut arvoesineet Louvreen

Notre Damesta pelastetuista esineistä on saatu joitakin tietoja. Ulos saatiin muun muassa katolisille erittäin tärkeä La couronne d'épines -orjantappurakruunu, joka on pormestarin mukaan nyt turvallisessa paikassa. Lisäksi turvassa on Ranskan kuninkaan käyttämä viitta 1200-luvulta.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on kertonut Twitterissä, että palomiehet, poliisit ja kaupungin virkamiehet muodostivat ihmisketjun, jota pitkin esineitä pelastettiin palavasta kirkosta.

Pariisin pelastuslaitoksen päällikkö Jean-Claude Gallet puolestaan kertoi, että palomiehet yrittivät suojata kirkon peräosaa, jossa suurin osa arvoesineistä sijaitsee.

Ranskan kulttuuriministerin Franck Riesterin mukaan palosta pelastetut taideteokset viedään säilytykseen Louvren taidemuseoon.

Urkujen kohtalosta ristiriitaisia tietoja

Notre Damen urkujen kohtalosta liikkuu ristiriitaisia tietoja. Esimerkiksi uutistoimisto AFP kertoo, että lähes 8 000 tuhannesta urkupillistä koostuva soitin on kärsinyt vaurioita palossa.

Sen sijaan suomalainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi kertoo tiedotteessa olleensa yhteydessä Notre Damen urkuteknikkoon Eric Brotteriin, ja Kiviniemen mukaan vaikuttaa siltä, että urut ovat säilyneet lähes vahingoittumattomina.

– Brotter on päässyt käymään kirkon parvella tarkastelemassa urkuja pintapuolisesti, ja niiden onneksi on koitunut holvikaaren suojassa ollut sijainti, Kiviniemi sanoo tiedotteessa.

Kiviniemi on konsertoinut Notre Damen kuuluisilla uruilla useita kertoja, viimeksi vuonna 2017.

Espanja tarkastaa omat monumenttinsa

Espanja on ilmoittanut tarkastavansa omat kansalliset monumenttinsa Notre Damen katedraalin palon takia. Kulttuuriministeri Jose Guiraon mukaan Notre Damen palo oli varoitus.

– Vanhentuneissa sähköjärjestelmissä on aina vaara, ministeri sanoi lisäten, että sähköjärjestelmät on tarkastettava.

Hän ei kertonut tarkemmin, mitkä monumentit tarkastetaan.

Trump vaihtoi sammutusvinkkinsä pahoitteluiksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump välitti tiistaina Macronille Yhdyvaltain pahoittelut Notre Damen katedraalin palosta. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat tarjoaa apuaan korvaamattoman arvokkaan symbolin jälleenrakennuksessa.

– Kiitollisina muistamme, kuinka Notre Damen kellot soivat 12. syyskuuta 2011 Yhdysvaltain maaperällä tapahtuneiden iskujen muistoksi. Nuo kellot soivat vielä, Valkoisen talon lausunnossa sanottiin.

Vielä maanantaina Trump ehdotti, että tulipaloa voitaisiin vesipommittaa ilmasta käsin. Asiantuntijat kuitenkin tyrmäsivät presidentin ehdotuksen naurettavana. Pelastuspäällikkö Michael Bernier sanoi, että ilmasta käsin sammuttaminen olisi ollut paitsi hyödytöntä, myös mahdotonta.

– Se vastaisi kolmen sementtitonnin tiputtamista 250 kilometrin tuntinopeudella, Bernier sanoi ja jatkoi, että yli 850-vuotias rakennus olisi voinut sortua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. C-kirjain rintaan, kiekko päin tuomaria – Taavi Vartiaisella ei ollut ihan tavallinen lauantai-ilta
 2. "Ihan käsittämättömän makee juttu" - Tyhjästä rakennettu Finlandia Hike sai kehuja
 3. Poliisi: Missä hän on? Nuori tyttö kateissa, liikkuu ilmeisesti Lahden seudulla
 4. Lahti erotti kolme yhtymäkokousedustajaa – "Kenkää tuli, että tärähti"
 5. Finlandia Hike houkutteli osallistujia – kuuntele, kun ensimmäinen täyden matkan osallistuja ylittää maaliviivan
 6. Lahdessa kateissa ollut mies on löytynyt
 7. Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi
 8. Tenava-Finlandiaan sentään löytyi lunta – "Sää ei kuitenkaan ole niin paha kuin ennusteet lupasivat"
 9. Peliitat pisti RoKin voittoputken poikki - Severi Lahtisen huikea yksilösuoritus toi voiton
 10. Hartolalaisen puhelinnumeroa käytettiin teknisen tuen huijaukseen – uhreina tuhansia suomalaisia
 11. Vuokramökin jätevesiä pumpattiin maastoon Asikkalassa – asukas ei uskaltanut ilmoittaa poliisille heti: teko ehti vanhentua
 12. Manserokkari myy soittimia Lahdessa – "Täällä on älyttömän kovia soittajia, oli genre mikä hyvänsä"
 13. Uusia asuntoja valmistuu Lahteen tänäkin vuonna sadoittain – Hennalassa upouusi koti maksaa 3 600 euroa neliöltä
 14. "Se tuntui täysin epätodelliselta" – lahtelainen lauluntekijä jatkoon Voice of Finlandissa
 15. "Isoja nukahduksia, joita ei saisi missään olosuhteissa tulla" – FC Lahti kompastui Hakaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.