STM ja THL: Sote-uudistusta ei pidä tehdä nykypohjalta, tarvitaan suuremmat alueet

STM:n ja THL:n virkamiesten mukaan suuremmat alueet ja järjestämisvastuussa oleva hallinto tarvitaan välttämättä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ei voi lähteä tekemään nykypohjalta, kuten kokoomus, perussuomalaiset ja RKP vaaliohjelmissaan esittävät. Näin kuuluu johtavien sote-virkamiesten vahva viesti hallitusneuvotteluihin. Suuremmat alueet ja järjestämisvastuussa oleva hallinto tarvitaan asiantuntijoiden mukaan välttämättä, eikä uudistuksen tarve ole kadonnut mihinkään.

STM:n ja THL:n asiantuntijoiden kanta alueiden määrään on yhä sama kuin vuonna 2015 ennen keskustan, kokoomuksen ja silloisten perussuomalaisten tekemää 18 maakunnan kompromissia.

– Silloin tehdyn virka-arvion mukaan hyvä määrä alueita olisi joko 5 tai 12. Nämä lukumäärät ovat edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta erittäin relevantit, mutta 18 aluettakin on huomattavasti parempi kuin 300 kuntaa, sanoo ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Virkamiehet ovat koko ajan painottaneet, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tulisi toteuttaa pala palalta eikä könttänä, kuten edellinen hallitus yritti.

– Suuremmat alueet, hallinnon rakenteet ja uuden hallinnon aloittaminen. Kovin paljon enemmän ei hallitusohjelmassa edes voi olla, paitsi ehkä se, kuinka rajattua tai monialaista hallintoa ollaan rakentamassa, Varhila sanoo.

Muun muassa SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattamaa alueiden verotusta asiantuntijat eivät vielä löisi hallitusohjelmassa lukkoon.

– Jos on vahvaa halua muuttaa rahoitusta uudella verotusmallilla, toivoisin, että hallitusohjelmaan tehtäisiin ennemminkin kirjaus, että sitä selvitetään kuin ehdoton linjaus, että tällaiseen mennään. Se on äärettömän iso muutos ja tarvitsee pitkäaikaisen valmistelun, Varhila sanoo.

Hoitajapula vaanii lähellä

Varhilan mukaan esimerkiksi perussuomalaisilta on ollut vaikea löytää selkeätä kantaa soteen.

– Se mitä löytyi on, että nykyjärjestelmällä lähdetään ja aikaa myöten voidaan siirtyä johonkin toiseen hallinnolliseen järjestelmään. Puolueella ei ollut vastauksia esimerkiksi siihen, montako aluetta tarvittaisiin.

Asiantuntijoiden mielestä aikaa ei kuitenkaan ole hukattavaksi. STM:ssä ja THL:ssä huolestuttaa erityisesti hoitajapula, joka kulminoituu 2030-luvulla. Virkamiesten mukaan kymmenen seuraavan vuoden aikana nykyisistä reilusta 300 000 hoitoalan työntekijästä puolet lähtee eläkkeelle ja samaan aikaan palveluiden tarve kasvaa, kun suuret ikäluokat ikääntyvät.

– Eläköityvien hoitajien tilalle pitää saada uudet työntekijät ja vielä lisääkin, mutta miten, Varhila kysyy.

Nykyisten terveyskeskusten palveluiden parantaminen ja lääkäreiden lisääminen ei virkakunnan mielestä ole ratkaisu.

– Terveyskeskukset oireilevat vakavaa systeemivirhettä, eikä seinien sisälle meneminen riitä. Se on ollut nähtävissä jo ainakin kymmenen vuotta, sanoo ylijohtaja Marina Erhola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Erholan mukaan noin 1,8 miljoonaa ihmistä saa perusterveydenhoitonsa työterveyshuollosta, jossa työskentelee 2000 lääkäriä.

– Koko muussa perusterveydenhuollossa on 3 900 lääkäriä. Ei ole todennäköistä, että lääkäreitä saadaan palautettua työterveyshuollosta perusterveydenhuollon palveluntuottajiksi. Siksi joudutaan miettimään tuotannon monipuolistamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 5. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 8. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 9. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 10. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 11. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 12. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 13. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 14. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 15. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.