Suomalaiset vaatefirmat pärjäsivät kehnosti vastuullisuusvertailussa

Parhaiten vertailussa pärjäsi lastenvaatevalmistaja Papu Design. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Suomalaiset vaateyritykset ovat saaneet heikot pisteet kansainvälisessä vastuullisuusarvioinnissa, kertoo Eettisen kaupan puolesta -yhdistys. Parhaiten vertailussa pärjäsi lastenvaatevalmistaja Papu Design , joka ylsi rankabrand.org -sivustolla toiseksi parhaaseen luokkaan eli B-kategoriaan.

Rankabrandin vertailu keskittyy siihen, miten avoimesti vaatemerkit kertovat toimistaan vastuullisen tuotannon varmistamiseksi. Vertailussa on mukana 1 500 vaatemerkkiä.

Alimpaan luokkaan päätyivät muun muassa Halti , Reima , Nanso , Pola , Gugguu , Luhta ja Rukka . Näistä Luhta ei vastannut selvityksen tekijöiden yhteydenottoihin.

Selvityksen mukaan kaikilla mukana olleilla yrityksillä on edelleen paljon parantamisen varaa vastuullisuuden osalta. Erityisesti riskimaissa vastuullinen tuotanto edellyttää tiukkoja toimia ja mittareita työolojen parantamiseksi ja elämiseen riittävien palkkojen varmistamiseksi. Myös ilmastovaikutusten minimoimisessa riittää tekemistä. Kuluttajat kaipaavat enemmän tietoa ostamiensa tuotteiden alkuperästä, mutta lupausten sisältöä on vaikea arvioida.

– Kuluttajan on käytännössä mahdoton arvioida yritysten ympäripyöreitä vastuullisuuslupauksia. Vastuullisen yrityksen on kerrottava täsmällistä tietoa siitä, mitä se tekee vastuullisen tuotannon varmistamiseksi, kommentoi selvityksen kirjoittanut Maija Lumme tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkaudet ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä: veneitä ja niiden osia varastetaan omaan käyttöön ja kaupattavaksi, myös rajojen taakse viedään tavaraa
 5. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 6. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 8. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 9. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 10. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 12. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 13. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 14. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 15. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.