Macron olisi luvannut Notre Damen palon takia perutussa tv-puheessaan veronalennuksia keskiluokalle

Emmanuel Macron puhui kansalaisille Notre Damen palosta. Aiemmin nauhoitettu puhe uudistuksista jäi esittämättä. Lehtikuva / AFP

STT

Ranskan presidentti Emmanuel Macron olisi luvannut muun muassa veronalennuksia linjapuheessaan, joka peruttiin viime hetkellä Pariisin Notre Damen katedraalin tulipalon takia.

Macron oli juuri nauhoittanut odotetun tv-puheensa, kun hän sai tiedon tulipalosta. Tämän takia puhetta ei esitetty televisiossa. Uutistoimisto AFP on kuitenkin nähnyt puheen käsikirjoituksen.

Puheessa Macron esittää erilaisia toimia, joiden tarkoituksena on vastata Ranskassa mieltään osoittaneiden keltaliivien vaatimuksiin ja vähentää eriarvoisuutta. Hän lupaa esimerkiksi veronalennuksia keskiluokalle ja lupaa rahoittaa ne verojen välttelyä estämällä.

Presidentti lupaa myös arvioida ensi vuonna uudelleen, olisiko suurituloisten solidaarisuusvero syytä palauttaa. Macronin päätös poistaa solidaarisuusvero on ollut Ranskassa erittäin epäsuosittu, mutta presidentti on toistuvasti puolustanut ratkaisuaan vedoten siihen, että se tuo maahan investointeja. Nyt hän lupaa ranskalaisille korjaavansa asian, jos arviot osoittavat, ettei veron poistaminen ole johtanut investointien kasvuun.

Ehdotukset olivat kansalaiskeskustelun satoa

Macron lupaa myös parantaa kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa lakien säätämiseen. Keltaliivien vaatimia kansanäänestyksiä kansallisista asioista hän ei ehdota, mutta aikoo suosia kansanäänestyksiä paikallisista asioista.

Hän myös lupaa lisätä valtion virkamiesten määrää syrjäisillä alueilla, joiden asukkaat ovat tunteneet itsensä unohdetuiksi. Samalla Macron aikoo vähentää virkamiesten määrää Pariisissa.

Lisäksi presidentti lupaa indeksikorotuksia pieniin eläkkeisiin.

Macronin ehdotukset ovat satoa tammi-maaliskuussa käydystä kansalaiskeskustelusta, jonka tarkoituksena oli löytää vastauksia keltaliivien mielenosoituksina purkautuneeseen tyytymättömyyteen.

Marraskuussa puhjenneet protestit saivat alkunsa polttoaineveron korotuksista, mutta suuntautuivat sen jälkeen yleisemmin hallituksen politiikkaa sekä eliittiä vastaan.

Macronin esikunta ei suostunut vahvistamaan puheen sisältöä. Presidentti on tällä hetkellä keskittynyt Notre Damen pelastusoperaatioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 5. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 6. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 7. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 8. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 9. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 10. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 11. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 12. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 13. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 14. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin
 15. Eläkkeet ja tuet tulossa maksuun, asiakkaiden toivotaan välttävän pankkikonttoreissa asiointia jos mahdollista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.