Macron olisi luvannut Notre Damen palon takia perutussa tv-puheessaan veronalennuksia keskiluokalle

Emmanuel Macron puhui kansalaisille Notre Damen palosta. Aiemmin nauhoitettu puhe uudistuksista jäi esittämättä. Lehtikuva / AFP

STT

Ranskan presidentti Emmanuel Macron olisi luvannut muun muassa veronalennuksia linjapuheessaan, joka peruttiin viime hetkellä Pariisin Notre Damen katedraalin tulipalon takia.

Macron oli juuri nauhoittanut odotetun tv-puheensa, kun hän sai tiedon tulipalosta. Tämän takia puhetta ei esitetty televisiossa. Uutistoimisto AFP on kuitenkin nähnyt puheen käsikirjoituksen.

Puheessa Macron esittää erilaisia toimia, joiden tarkoituksena on vastata Ranskassa mieltään osoittaneiden keltaliivien vaatimuksiin ja vähentää eriarvoisuutta. Hän lupaa esimerkiksi veronalennuksia keskiluokalle ja lupaa rahoittaa ne verojen välttelyä estämällä.

Presidentti lupaa myös arvioida ensi vuonna uudelleen, olisiko suurituloisten solidaarisuusvero syytä palauttaa. Macronin päätös poistaa solidaarisuusvero on ollut Ranskassa erittäin epäsuosittu, mutta presidentti on toistuvasti puolustanut ratkaisuaan vedoten siihen, että se tuo maahan investointeja. Nyt hän lupaa ranskalaisille korjaavansa asian, jos arviot osoittavat, ettei veron poistaminen ole johtanut investointien kasvuun.

Ehdotukset olivat kansalaiskeskustelun satoa

Macron lupaa myös parantaa kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa lakien säätämiseen. Keltaliivien vaatimia kansanäänestyksiä kansallisista asioista hän ei ehdota, mutta aikoo suosia kansanäänestyksiä paikallisista asioista.

Hän myös lupaa lisätä valtion virkamiesten määrää syrjäisillä alueilla, joiden asukkaat ovat tunteneet itsensä unohdetuiksi. Samalla Macron aikoo vähentää virkamiesten määrää Pariisissa.

Lisäksi presidentti lupaa indeksikorotuksia pieniin eläkkeisiin.

Macronin ehdotukset ovat satoa tammi-maaliskuussa käydystä kansalaiskeskustelusta, jonka tarkoituksena oli löytää vastauksia keltaliivien mielenosoituksina purkautuneeseen tyytymättömyyteen.

Marraskuussa puhjenneet protestit saivat alkunsa polttoaineveron korotuksista, mutta suuntautuivat sen jälkeen yleisemmin hallituksen politiikkaa sekä eliittiä vastaan.

Macronin esikunta ei suostunut vahvistamaan puheen sisältöä. Presidentti on tällä hetkellä keskittynyt Notre Damen pelastusoperaatioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.