Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

Soini on pitkäaikainen perussuomalaisten puheenjohtaja ja yksi puolueen perustajista. Puolue perustettiin vuonna 1995 Suomen Maaseudun Puolueen pohjalta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Timo Soini (sin.) ilmoittaa jättävänsä politiikan kokonaan. Ulkoministerin tehtävät hän kertoo hoitavansa kunnes uusi hallitus aloittaa, mutta EU-vaaleihin hän ei asetu ehdolle.

– Kun uusi hallitus aloittaa, astun Senaatintorille vapaana miehenä. Elämäni mullistuu, koska tiedän mitä se on ollut, Soini kirjoitti blogissaan torstaina.

– Minä lähden politiikasta. Hyväntuulisena, hyvillä mielin.

Soini kertoo, että hän aikoo toteuttaa haaveitaan jätettyään politiikan. Hän luonnehtii itseään politiikan ammattilaiseksi, jonka kokemus ja näkemys eivät katoa mihinkään, vaan niistä on matkaevääksi moneen tarkoitukseen.

– En ole ollut vankilassa, olen ollut politiikassa. Tarkkailtavana ja vastuussa vuosikymmeniä. Olen ajatellut tätä hetkeä paljon, Soini arvioi.

Hän pitää Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta Rovaniemellä toukokuun alussa hienona huipennuksena Suomen puheenjohtajakaudelle. Soinin mukaan kaikki Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit ovat tulossa.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo kertoi, ettei Soini ainakaan torstaina kommentoi lähtöään politiikasta blogiaan enempää. Taivassalon mukaan Soini on jo laskeutunut pääsiäisen viettoon.

"Mikään maailmassa ei ole pysyvää"

Soini on pitkäaikainen perussuomalaisten puheenjohtaja ja yksi puolueen perustajista. Puolue perustettiin vuonna 1995 Suomen Maaseudun Puolueen pohjalta.

Soini johti perussuomalaisia vuodesta 1997 alkaen ja nosti puolueen politiikan marginaalista jytkyn kautta suureksi puolueeksi. Keväällä 2017 hän ilmoitti, ettei asetu enää ehdolle puoluekokouksen puheenjohtajavaaliin.

Kesäkuussa 2017 perussuomalaiset äänestivät puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon, minkä jälkeen puolue hajosi kahtia. Soini ja 19 muuta kansanedustajaa, perussuomalaisten silloiset ministerit mukaan lukien, perustivat uuden ryhmän, josta syntyi sittemmin Sininen tulevaisuus -puolue. Uuden puolueen kannatus on jäänyt vähäiseksi. Eduskuntavaaleissa se jäi ilman ainoatakaan kansanedustajan paikkaa.

Jytky ja muut soinismit jäävät politiikan historiaan

Soini ilmoitti maaliskuun alussa blogikirjoituksessa jättävänsä eduskunnan. Hän totesi, että hänellä alkaa kansanedustajan pestin jälkeen uusi matka.

Soini jättää politiikan historiaan ainakin monia puheenparsia, soinismeja, joista tunnetuimpia lienee jytky.

– Kyllä minä väitän, että varmasti on jonkinnäköistä käsitteistöä pystynyt luomaan. Myös sellaisia käsitteitä, joita sitten käytetään minua vastaan. Eihän se oikeastaan mitään haittaa, Soini sanoi jättäessään eduskunnan.

Hän totesi tuolloin, ettei mikään kestä ikuisesti.

– Mikään maailmassa ei ole pysyvää politiikassa. Eikä maailmassa muutenkaan, katsotaan Rooman valtakuntaa, Neuvostoliittoa. Niitä on romahtanut isoja systeemeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.