Poliisilähde AP:lle: Notre Damen sytytti oikosulku

Notre Dame kuvattuna ennen tuhoisaa paloa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Pariisissa poliisi epäilee oikosulun aiheuttaneen Notre Damen katedraalin syttymisen, kertoi uutistoimisto AP torstai-iltana. Asiasta kertoo AP:lle nimetön lähde Ranskan poliisista.

Lähde sanoo, ettei poliisi ole päässyt tutkimaan katedraalin hiiltyneitä sisäosia turvallisuusriskien vuoksi. AP:n mukaan poliisilla ei ole lupaa kommentoida asiaa julkisesti omalla nimellään.

Maanantaina syttyneen palon sammutustöihin osallistuneita satoja palomiehiä juhlittiin Ranskassa torstaina.

– Ranska ja koko maailma katsoivat meitä, ja te olitte esimerkillisiä. Olitte täydellinen esimerkki siitä, mitä meidän pitäisi olla, presidentti Emmanuel Macron sanaili Elysee-palatsissa.

Myös Pariisin pormestari Anne Hidalgo kehui pelastajien "rajatonta rohkeutta".

– Pelastitte palan meistä itsestämme, hän muistutti.

Noin 600 palomiestä teki töitä läpi yön, kun Notre Damen katedraali syttyi tuleen maanantai-iltana.

"Lopetetaan tämä hulluus"

Ranskassa jotkut konservatiivipoliitikot ovat huolissaan, että katedraali kunnostetaan modernilla arkkitehtuurilla maustettuna. Ranskan hallitus ilmoitti eilen järjestävänsä kansainvälisen kilpailun uuden katon ja tornin suunnittelemiseksi, ja presidentti Macron on todennut, että jonkinlainen modernin arkkitehtuurin elementti voisi olla mahdollinen.

Muun muassa Kansallisen liittouman ja republikaanipuolueen poliitikot ovat vaatineet, että Notre Dame kunnostetaan samanlaiseksi kuin se oli ennen maanantaina roihahtanutta paloa.

– Lopetetaan tämä hulluus. Meillä täytyy olla täysi kunnioitus Ranskan perintöä kohtaan, Kansallisen liittouman Jordan Bardella sanoi LCI-kanavalle.

Bardella ei halua Notre Dameen "mitään nykytaidejuttua".

– Nykytaide saa minut nostalgisoimaan menneiden aikojen taidetta, hän totesi.

Myös republikaanipoliitikko Francois-Xavier Bellamy on varoittanut innovaatiomielistä Macronia kansallisaarteen modernisoinnin vaaroista.

Muutoksia tehty ennenkin

Vahingoittunut Notre Dame ei kuitenkaan ole pysynyt muuttumattomana ikiaikoja. Esimerkiksi maanantai-iltana palossa sortunut torni lisättiin katedraaliin 1800-luvun puolivälissä.

Kulttuuriministeri Franck Riester huomautti RMC-radiokanavan haastattelussa, että kaikkien maailman katedraalien korjaustöissä lopputulos on aina hieman erilainen kuin alkuperäinen.

Notre Damen suunnitelleen Eugene Viollet-le-Ducin lapsi, 76-vuotias Jean-Marie Henriquet on vastustanut ajatusta siitä, ettei romahtaneen tornin tilalle tulisi uutta tornia. Hän on kuvaillut ratkaisua "amputaatioksi".

Yksi nykyajan kiistellyimmistä lisäyksistä Pariisissa on ollut Louvren palatsin eteen rakennettu lasipyramidi. Monet pariisilaiset paheksuivat rakennelmaa sen valmistuttua, mutta 30 vuotta paikallaan olleesta pyramidista on tullut turistinähtävyys.

Jälleenrakennusrahoja kalastelevista huijareista varoitettu

Ranskassa on varoitettu Notre Damen katedraalin jälleenrakennusrahojen perässä olevista huijareista. Ranskan Perintösäätiö on jo kerännyt yli 13 miljoonaa euroa yksityisiltä henkilöiltä, mutta nyt apajille on tullut myös huijareita.

Säätiön mukaan kaikki ihmisille tulevat puhelin- ja sähköpostivetoomukset ovat huijausta.

Säätiö kertoo, että sen tietoon on tullut huijaustapauksia niin Ranskassa kuin ulkomaillakin. Säätiön mukaan se kerää lahjoituksia muun muassa verkkosivuillaan.

Kulttuuriministeri Riester kuitenkin muistutti, että Notre Damen jälleenrakennuksen varainkeruu on tuonut mukanaan myös huijaussivustoja.

Presidentti Macron haluaa, että maanantain palossa pahoin kärsinyt Notre Dame seisoo uljaana jo vuonna 2024, kun Ranska isännöi kesäolympialaisia.

Tavallisten kansalaisten lisäksi huippurikkaat ovat luvanneet lahjoittaa miljooniaan pariisilaiskatedraalin korjaukseen.

L'Oreal -kosmetiikkavalmistaja ja tuotemerkin taustalla oleva Bettencourtin perhe kertoi lahjoittavansa jälleenrakennukseen huimat 200 miljoonalla euroa. Summa on sama, minkä luksustavaroita valmistavan LVMH -yhtiön toimitusjohtaja Bernard Arnault lupasi lahjoittaa.

Ranskalainen öljy-yhtiö Total ja Kering -luksustavarayhtiö ovat kummatkin sitoutuneet lahjoittamaan 100 miljoonaa euroa. Lisäksi esimerkiksi teknologiayhtiö Applen toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti tiistaina Twitterissä, että Apple lahjoittaa rahaa Notre Damen kunnostukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.