Vatsakipuja, ummetusta, ripulia – noin joka kymmenes kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä

suurin osa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa oireensa kuriin ruokavalion muutoksilla, säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella, pienillä aterioilla ja säännöllisellä ateriarytmillä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Vatsakivut, suolentoiminnan häiriöt ja turvotus piinaavat säännöllisesti satojatuhansia suomalaisia. Kriteerien tiukkuudesta riippuen noin 5–16 prosenttia suomalaisista kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Sitä esiintyy naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä.

Vuonna 2016 oireyhtymän diagnostiset kriteerit tiukentuivat entisestään, joten nykyään osa diagnoosin aiemmin saaneista saattaisi pudota niiden ulkopuolelle, lääkärikeskus Aavasta kerrotaan.

– Monissa muissa maissa vain noin puolet diagnoosin aiemmin saaneista on täyttänyt uudet kriteerit. Suomessa ei ole vielä tehty tutkimusta uusien kriteerien pohjalta, Aavan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo.

Gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä Pihlajalinnasta kertoo, että ärtyvän suolen oireyhtymässä tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, jotka yhdistyvät suolentoiminnan häiriöihin, kuten ummetukseen tai ripuliin. Tyypillistä on myös suolentoiminnan vaihtelevuus ripulin ja ummetuksen välillä tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla.

– Pahimmillaan oireyhtymä voi eristää potilaan kotiinsa, aiheuttaa sairauspoissaoloja tai ajaa hänet toistuen päivystykseen kovien vatsakipujen takia.

Ruokavalion muutos auttaa useimpia

Laatikaisen mukaan suurin osa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa oireensa kuriin ruokavalion muutoksilla, säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella, pienillä aterioilla ja säännöllisellä ateriarytmillä. Monia auttaa jo se, että ruokavaliosta jättää pois eniten ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet, kuten ruisleivän, kaalin ja palkokasvit.

Noin joka viidennellä oireyhtymästä kärsivällä oireet rajoittavat elämää merkittävästi.

Mäkelän mukaan kyseessä on erityisesti perusterveydenhuoltoa kuormittava potilasryhmä. Lääkäriin olisi tärkeää mennä siinä vaiheessa, kun oireet eivät lievity ruokavaliota muuttamalla, tulee ulostamisen vaikeuksia tai uloste muuttuu veriseksi tai tapahtuu selittämätöntä painonlaskua tai kuumeilua.

Helsingin yliopistollisen sairaalan gastroenterologian klinikan osastonlääkärin Markku Hillilän mukaan myös laktoosi-intoleranssissa, keliakiassa, haavaisessa paksusuolen tulehduksessa ja Crohnin taudissa oireet voivat olla täysin samanlaisia kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä. Ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosiin päästään useimmiten potilaan perusteellisella haastattelemisella, verikokeilla ja ulostenäytteillä.

Keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä vaaditaan usein myös paksusuolen tähystystä mahdollisten kasvainten ja paksusuolen syövän poissulkemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.