Siilit ja matelijat ovat heränneet, sinivuokot kukkivat etelässä

Sinivuokkojen kukinta on käynnistynyt lounaisessa ja eteläisessä Suomessa. LEHTIKUVA / Ritva Siltalahti

STT

Siilit ovat alkaneet heräillä horroksesta. Luonto-Liiton kevätseurannassa siilejä on nähty liikkeellä muun muassa Turussa ja Jyväskylässä. Suomessa on viisi talviunta viettävää luonnonvaraista nisäkäslajia, joista siili on yksi. Muut ovat mäyrä, supikoira, koivuhiiri ja karhu.

Siilin selässä on tuhansia piikkejä, ja se painaa enimmillään puolitoista kiloa. Talvihorroksen jälkeen siilin paino on huomattavasti tätä pienempi.

Siili on tullut Suomeen 1900-luvun alussa Virosta ja Ruotsista ja on levinnyt Lappiin saakka. Se syö muun muassa hyönteisiä, pikkunisäkkäiden poikasia ja linnunmunia, mutta myös vihanneksia ja marjoja. Siili on rauhoitettu.

Matelijahavaintoja on tähän mennessä tehty niin sisiliskoista, kyykäärmeistä, rantakäärmeistä kuin vaskitsoista.

Perhoset liikkeellä

Luonto herää myös kukkasin. Sinivuokkojen kukinta on käynnistynyt lounaisessa ja eteläisessä Suomessa. Leskenlehtiä on nähty Kajaanin korkeudella asti.

Nokkosperhoset lentelevät jo ympäri maan, tiedottaa liitto. Lisäksi sitruunaperhosista on tehty havaintoja eteläisessä Suomessa. Myös sammakoiden kutu on käynnistymässä Etelä-Suomessa, kertoo liiton kevätseurantakampanjan Vilja Tupola tiedotteessa.

– Pääsiäiseksi on luvassa loistavat olosuhteet kevään havainnointiin. Todennäköisesti seuraavaksi runsastuvat hyönteiset, etenkin perhoset ja kimalaiset. Ehkä pian nähdään myös valkovuokkopeite koristamassa maanpintaa tai kuullaan kirjosiepon liverrystä.

Luonto-Liiton kevätseurannassa havainnoidaan eläin- ja kasvilajien runsastumista kevään mittaan kesäkuun toiseen viikonvaihteeseen saakka.

Kevään etenemisestä voi kertoa lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.