Venäjän mukaan erikoissyyttäjä Muellerin raportti ei todista vaaleihin puuttumista

Presidentti Donald Trump tviittasi, että hän olisi voinut halutessaan lopettaa koko "noitavainon" ja antaa potkut kaikille, Robert Mueller mukaan lukien. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjän mukaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnasta eilen julkaistu raportti ei todista, että Venäjä olisi puuttunut Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

– Kokonaisuudessaan raportissa ei esitetä mitään uskottavia todisteita siitä, että Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltojen vaalijärjestelmään. (Raportti) ei sisällä mitään uutta tietoa, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov perjantaina.

Muellerin tutkinnassa selvitettiin presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän mahdollisia yhteyksiä sekä sitä, syyllistyikö presidentti oikeuden estämiseen. Vaikka tutkinta ei löytänyt laittomia yhteyksiä Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä, raportin mukaan Venäjä pyrki kuitenkin vaikuttamaan vaaleihin monin tavoin.

Erikoissyyttäjän mukaan toimijat Venäjän hallinnossa onnistuivat muun muassa hakkeroimaan sähköposteja demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanjasta. Näin saatuja tietoja venäläiset jakoivat julkisuuteen esimerkiksi vuotosivusto Wikileaksin kautta.

Osana vaalivaikuttamista niin kutsuttu Pietarin trollitehdas tuotti valheellista tietoa ja jakoi sitä Yhdysvalloissa. Muellerin mukaan tavoitteena oli aiheuttaa yhteiskunnallista eripuraa, ja vaikuttaa sitä kautta vaalien lopputulokseen.

Trump: Minulla olisi ollut oikeus antaa Muellerille potkut

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi raportin julkistamisen jälkeen, että hänellä olisi ollut oikeus erottaa erikoissyyttäjä Robert Mueller kesken Venäjä-tutkinnan.

Raportin mukaan Trump yritti saada Muellerin erotetuksi tutkinnan aikana. Kesäkuussa 2017 hän esimerkiksi soitti Valkoisen talon asianajalle Don McGahnille ja pyysi tätä ilmoittamaan apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinille, että Muellerilla on intressiristiriitoja ja että tämä pitää poistaa tehtävästään. McGahn ei kuitenkaan suostunut välittämään presidentin käskyä eteenpäin vaan sanoi mieluummin eroavansa.

Trump puolustautui nyt korostamalla omia oikeuksiaan.

– Minulla oli oikeus lopettaa koko noitavaino, jos olisin halunnut. Olisin voinut antaa potkut kaikille, mukaan lukien Muellerille, jos olisin halunnut. Päätin olla tekemättä niin, Trump tviittasi.

Mueller tuli raportissaan siihen johtopäätökseen, että useissa tapauksissa Trump ei onnistunut häiritsemään oikeutta, koska hänen alaisensa kieltäytyivät noudattamasta hänen määräyksiään. Mueller perusteli myös, miksi oikeuden häiritsemistä koskevat lait koskevat hänen mukaansa myös istuvan presidentin toimia tämän harjoittaessa virkaansa.

Trump painotti Twitterissä myös sitä, ettei venäläisten vaikuttaminen vuoden 2016 presidentinvaaleihin vaikuttanut äänestystulokseen.

– Mitä venäläiset tekivätkin vuoden 2016 vaaleihin liittyen, tapahtui kun (Barack) Obama oli presidenttinä. Hänelle kerrottiin siitä, eikä hän tehnyt mitään! Mikä tärkeintä, se ei vaikuttanut äänestykseen.

Demokraatit haluavat koko raportin

Demokraatit vaativat hallinnollisella määräyksellä oikeusministeriötä luovuttamaan Muellerin raportin kokonaisuudessaan. Barrin mukaan julkaistuista versioista oli poistettu tietoja muun muassa siksi, että tietojen julkaisu voisi vahingoittaa meneillään olevia muita tutkintoja tai todistajina olleita ihmisiä.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Jerry Nadler vaatii nähtäväksi myös muut asiakirjat, joita erikoissyyttäjä käytti raporttia laatiessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.