Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10 000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Partion suosiota selittävät nuorten kiinnostus luontoon ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Partioharrastus on kerännyt viidessä vuodessa 10 000 uutta jäsentä, ilmenee Suomen partiolaisten jäsentilastoista. Partion parissa on nyt noin 65 000 lasta, nuorta ja aikuista.

Järjestön puheenjohtajan Maria Ruoholan mukaan jäsenmäärän kasvua selittävät nuorten kiinnostus luontoon ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

– Vaikka partio on paljon muutakin kuin retkeilyä, on luonnossa ja vesillä liikkuminen partiolaisten mielipuuhaa, Ruohola sanoo.

– Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että partio olisi entistä avoimempi ja moninaisempi, hän jatkaa.

Erääksi partion valttikorteista Ruohola lukee sen, että partio pyrkii pysymään ajan hermolla ja kuulostelee, mikä nuoria kulloinkin kiinnostaa. Myös älylaitteet otetaan osaksi harrastusta.

– Puhelimet saa kyllä ottaa retkelle mukaan, sitähän voi hyödyntää vaikka lintujen tai sienien tunnistamisessa. Matkapuhelinhan on ihan mahtava työväline retkeillessä.

Aktiviteettia askartelusta kansalaisvaikuttamiseen

Partiossa ohjelma on suunnattu kouluikäisistä vähän yli parikymppisiin. Viime vuonna aloitettiin perhepartio, johon myös alle kouluikäiset voivat tulla aikuisen kanssa.

– Ajatuksena on, että kerran kuussa retkeillään, askarellaan tai leikitään yhdessä. Siihen on ollut helppo tulla mukaan, kun toiminta ei ole niin sitovaa ja sinne voi tulla myös vaihtelevalla kokoonpanolla, Ruohola kertoo.

Tämä kevät on tiennyt Suomeen myös vaaleja kaksin kappalein. Teini-ikäisten partiolaisten kanssa on Ruoholan mukaan tutustuttu äänestämiseen ja kerrottu, miten omalla paikkakunnalla voi vaikuttaa esimerkiksi kuntalaisaloitteiden kautta.

Valtakunnallista Partioviikkoa vietetään ensi viikolla. Viikon päättää Helsingissä järjestettävä partiotaitokilpailu, johon ottaa osaa sata joukkuetta.

Partiolupaus päivitetään

Partion keskeinen ajatus on, että kaikki otetaan mukaan. Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että partiolaiset ovat kokeneet partiolupauksessa olevan Jumala-sanan liittymistä estäväksi, koska sen on tulkittu viittaavan ainoastaan kristinuskon Jumalaan.

Suomen partiolaisten mukaan lupausta on tarkoitus päivittää sanamuodoltaan laveammaksi niin, että lupaus viittaisi henkilökohtaiseen vakaumukseen tai ei sisältäisi viittausta uskontoon lainkaan. Lupauksen päivittäminen on osa laajempaa partion peruskirjan arvopohjan päivitystä, jota työstetään tämän vuoden aikana.

Evankelis-luterilaisen kirkon ja partiolaisten yhteistyö on perinteisesti ollut tiivistä. Suomessa on noin 750 partiolippukuntaa, joista 80 prosentilla taustayhteisönä on paikallinen seurakunta.

Järjestö kertoo, että partiolaisia on kaikkiaan noin 45 miljoonaa yli 200 maassa. Vain Andorra, Kiina, Kuuba, Laos ja Pohjois-Korea ovat toiminnan ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.