Trump haastaa oikeudessa edustajainhuoneen selvityksen hänen aiemmista liiketoimistaan

Presidentti Donald Trumpin asianajajien mukaan demokraateilla on "pakottava tarve löytää jotain, jolla he voivat vahingoittaa presidenttiä poliittisesti". LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haastaa oikeudessa kongressin käynnistämän selvityksen hänen aiemmista liiketoimistaan. Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Trump yrittää vaikeuttaa edustajainhuoneen demokraattien presidenttiin kohdistamia tutkintoja oikeusteitse.

Trump ja hänen yritysryppäänsä Trump Organization pyrkivät maanantaina nostamallaan kanteella estämään edustajainhuoneen valvontavaliokuntaa saamasta tietoja Trumpin käyttämästä tilitoimistosta. Washington Postin mukaan tietopyyntö liittyy syytöksiin, joiden mukaan Trump yritti johtaa lainoittajiaan harhaan liioittelemalla varallisuuttaan.

Trumpin asianajajien mukaan demokraateilla on "pakottava tarve löytää jotain, jolla he voivat vahingoittaa presidenttiä poliittisesti".

Tapaus enteilee kärjistyvää yhteenottoa demokraattien hallitseman edustajainhuoneen ja Valkoisen talon välillä Trumpiin kohdistuviin tutkimuksiin liittyen. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-raportin valmistumisen jälkeen huomio on kohdistunut muihin tutkintoihin, joita on käynnissä eri tahoilla pitkälle toistakymmentä. Selvitykset koskevat muun muassa Trumpin liiketoimia, mahdollista verovälttelyä sekä virkaanastujaiskomitean rahankäyttöä.

Valkoisen talon ex-juristi McGahnista avaintodistaja?

Trumpin hermoja kiristänee myös se, että edustajainhuoneen oikeusvaliokunta vaati maanantaina entistä Valkoisen talon juristia Donald McGahnia todistamaan kongressin edessä. Washington Postin mukaan valiokunta vaatii McGahnia toimittamaan asiakirjoja liittyen Trumpin aiempiin liiketoimiin, vaalikampanjaan sekä epäilyihin, joiden mukaan presidentti on syyllistynyt oikeuden estämiseen.

– Erikoissyyttäjän (Robert Muellerin) raportti kokoaa yhteen merkittävää näyttöä siitä, että presidentti Trump oli osallisena oikeuden estämisessä ja muissa väärinkäytöksissä, sanoi oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, demokraattiedustaja Jerrold Nadler tiedotteessa.

Nadler pitää McGahnia avaintodistajana monissa Muellerin raportin esiin nostamissa väärinkäytösepäilyissä.

– Hänen todistamisensa auttaa tuomaan lisävalaistusta presidentin hyökkäyksiin oikeusvaltioperiaatetta vastaan ja yrityksiin peitellä tekojaan valehtelemalla amerikkalaisille ja vaatimalla muita tekemään samoin, Nadler lataa.

Trump pyrkii nostamallaan oikeusjutulla haastamaan kongressin valtaoikeudet, joilla se on voinut tutkia mahdollista korruptiota tai muita väärinkäytöksiä hallinnon muilla aloilla.

Trumpin jättämän kanteen mukaan hänen aiemmat liiketoimensa ovat epäolennaisia kongressin päätehtävän eli lakien säätämisen kannalta.

Pelosi yhä varauksellinen viraltapanomenettelyä kohtaan

Edustajainhuoneen puhemiehen, demokraattien Nancy Pelosin mukaan edustajainhuoneella ei ole välittömiä suunnitelmia nostaa virkarikossyytettä presidentti Donald Trumpia vastaan.

Pelosi on suhtautunut varauksella viraltapanomenettelyn käynnistämiseen ja pitänyt sitä liian repivänä prosessina. Useat Pelosin puoluetoverit ovat vaatineet menettelyn käynnistämistä.

Washington Postin mukaan Pelosi haluaa edustajainhuoneen keskittyvän nyt presidenttiä koskeviin käynnissä oleviin tutkintoihin ja katsovan, mihin ne johtavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.