Sri Lanka suree tuhoisien terrori-iskujen uhreja, maan johto pyytää kansainvälistä apua tutkintaan

Iskuissa on kuollut ainakin 290 ihmistä, ja 500 sai eriasteisia vammoja. LEHTIKUVA/AFP

STT

Sri Lankassa vietetään tänään kansallista surupäivää tuhoisien terrori-iskujen uhrien muistolle. Maassa pidettiin varhain aamulla kolmen minuutin hiljainen hetki iskujen uhreille.

Sri Lankan liput laskettiin tänään surupäivän merkiksi puolitankoon ja osa kaupoista on kiinni. Iskuissa on tämänhetkisen tiedon mukaan kuollut yli 300 ihmistä. Lisäksi noin 500 on saanut eriasteisia vammoja.

Kuolonuhreista 37 oli ulkomaalaisia. Uhrien joukossa on muun muassa Intian, Britannian, Turkin, Australian, Japanin, Portugalin ja Tanskan kansalaisia.

Sri Lankan hallituksen mukaan kaikkien tiedossa olevien itsemurhapommittajien uskotaan olleen srilankalaisia. Heidän epäillään kuitenkin saaneen apua kansainväliseltä verkostolta. Maan presidentin odotetaan tapaavan tänään eri maiden diplomaatteja pyytääkseen kansainvälistä apua iskujen tutkintaan.

Sri Lankan hallitus uskoo, että iskujen takana on paikallinen radikaali NTJ-muslimiryhmä.

Viranomaisia varoitettiin mahdollisista hyökkäyksistä

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol lähettää tutkijaryhmän Sri Lankaan auttamaan paikallisia viranomaisia iskujen tutkimuksissa. Ryhmän mukana on muun muassa asiantuntijoita, jotka ovat erikoistuneet katastrofeissa kuolleiden tunnistamiseen.

Aiemmin on paljastunut, että ulkomainen tiedustelupalvelu oli varoittanut Sri Lankan viranomaisia NTJ:stä. Pääministeri Ranil Wickremesinghe on myöntänyt, että etukäteistietoa mahdollisista hyökkäyksistä oli olemassa.

– Meidän täytyy selvittää, miksi asiaankuuluviin varotoimiin ei ryhdytty, hän sanoi.

Iskut olivat pahin hyökkäys maan kristittyä vähemmistöä vastaan. Kristittyjä on noin seitsemän prosenttia maan noin 22 miljoonasta asukkaasta.

Sri Lankassa tehtiin sunnuntaina kaikkiaan kahdeksan pommi-iskua. Useimmat räjähdyksistä olivat viranomaisten mukaan itsemurhaiskuja. Ensimmäiset kuusi iskua kohdistuivat kirkkoihin ja luksushotelleihin. Jälkimmäiset kaksi iskua tapahtuivat poliisin kotietsintöjen yhteydessä. Räjähdyksistä kuusi tapahtui Colombossa, yksi Batticaloassa ja yksi Negombossa. Myöhään sunnuntai-iltana Colombon lentokentällä havaittu kotitekoinen pommi saatiin purettua.

Yli 20 ihmistä on otettu kiinni tapahtumien vuoksi.

Ulkoministeriö: Sri Lankassa ei ole tullut tietoon suomalaisuhreja

Sri Lankan sunnuntaisissa iskuissa ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole kuollut tai haavoittunut suomalaisia, ulkoministeriöstä kerrotaan STT:lle. Ministeriö ei kuitenkaan pysty vielä sulkemaan pois suomalaisuhrien mahdollisuutta.

Ulkoministeriö kertoi sunnuntai-iltana, että Sri Lankassa on ainakin noin 200 suomalaista. Ministeriö myös antoi sunnuntaina Sri Lankaan uuden matkustustiedotteen, joka kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.

Tämä tiedetään: Iskut

– Sri Lankassa tehtiin sunnuntaina kaikkiaan kahdeksan pommi-iskua. Useimmat räjähdyksistä olivat viranomaisten mukaan itsemurhaiskuja.

– Ensimmäiset kuusi iskua kohdistuivat kirkkoihin ja luksushotelleihin. Jälkimmäiset kaksi iskua tapahtuivat poliisin kotietsintöjen yhteydessä.

– Räjähdyksistä kuusi tapahtui Colombossa, yksi Batticaloassa ja yksi Negombossa. Myöhään sunnuntai-iltana Colombon lentokentällä havaittu kotitekoinen pommi saatiin purettua.

– Colombossa tapahtui pienempi räjähdys myös maanantaina. Räjähdys tapahtui kirkon edustalla, kun poliisi oli purkamassa pommia kirkon lähelle pysäköidyssä autossa.

Uhrit

– Iskuissa kuolleiden määrä on poliisin tietojen mukaan noussut 310:een. Eriasteisia vammoja on saanut yli 500 ihmistä.

– Viranomaistietojen mukaan vähintään 37 ulkomaalaista kuoli iskuissa. Kuolleiden joukossa on ainakin Britannian, Hollannin, Intian, Japanin, Kiinan, Portugalin, Tanskan, Turkin ja Yhdysvaltain kansalaisia.

– Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että kuolleiden tai vammautuneiden joukossa olisi suomalaisia. Maassa on UM:n tietojen perusteella parisensataa suomalaista. Ministeriö ei kuitenkaan pysty vielä sulkemaan pois suomalaisuhrien mahdollisuutta.

Iskujen tekijät

– Kukaan henkilö tai mikään ryhmittymä ei ole toistaiseksi ilmoittanut tehneensä iskuja.

– Viranomaisten mukaan kiinni otettuna on 40 ihmistä.

– On mahdollista, että iskujen tekijänä olisi NTJ-muslimiryhmä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kansainväliset tiedusteluelimet olivat varoittaneet Sri Lankan viranomaisia jo lähes kaksi viikkoa sitten NTJ:n mahdollisesti suunnittelemista iskuista.

– Ryhmän kansainvälisiä yhteyksiä tutkitaan parhaillaan intensiivisesti.

– Sri Lanka on pyytänyt muilta mailta apua tapahtumien selvittämiseksi.

Vaikutukset

– Sri Lankaan on julistettu poikkeustila, joka alkoi puolenyön aikaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Viranomaisten mukaan poikkeustilan tarkoituksena on antaa poliisille ja asevoimille parhaat mahdollisuudet varmistaa turvallisuus maassa.

– Tänään tiistaina maassa vietetään kansallista surupäivää.

– Maahan määrättiin iskujen jälkeen ulkonaliikkumiskielto illan ja yön ajaksi. Ulkonaliikkumiskieltoa jatkettiin maanantaina seuraavaa yötä koskevaksi.

– Iskujen seurauksena Sri Lanka on rajoittanut sosiaalisen median käyttöä. Tarkoitus on estää väärien tietojen leviäminen verkossa.

– Kansainväliset ja Suomen johtajat ovat tuominneet iskut jyrkästi.

– Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.