SDP:n ryhmyri Lindtman: Al-Taee pyysi taannoisia somekirjoituksiaan ryhmältä anteeksi ja asia on loppuunkäsitelty

Ville Tavio voitti äänestyksessä ryhmän aiemman puheenjohtajan Leena Meren. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

SDP:n uusi kansanedustaja Hussein al-Taee on esittänyt tänään anteeksipyyntönsä puolueen eduskuntaryhmälle taannoisista somekirjoituksistaan. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan al-Taee oli ryhmän edessä myös irtisanoutunut vuosien takaisista kommenteistaan.

Lindtman sanoo ryhmän olevan tyytyväinen al-Taeen selvitykseen ja anteeksipyyntöön, ja asia on nyt ryhmässä loppuunkäsitelty.

PS:n ryhmäpuheenjohtajaksi äänestettiin Ville Tavio

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousi äänestyksen jälkeen Ville Tavio. Tavio voitti ryhmän aiemman puheenjohtajan Leena Meren äänin 21–18. Tavio kertoi aloittavansa innostuneena ja hyvillä mielin ryhmän johdossa.

Perussuomalaisten ehdokas väliaikaiseen puhemiehistöön on Juho Eerola.

– Nämä ovat tilapäiset puhemiehet ja tämä on prosedyyri vaan, normaalijuoksutus, että puolueen puheenjohtajistosta on siinä joku, Eerola sanoi.

Tavion mukaan valinnasta ei voi tehdä johtopäätöksiä siitä, kuka on perussuomalaisten puhemiesehdokas hallituksen muodostamisen jälkeen.

Ensimmäinen täysistunto on huomenna keskiviikkona, jolloin valitaan eduskunnan puhemiehistö. Puhemieheksi valittaneen suurimman puolueen puheenjohtaja Antti Rinne, josta tullee myös hallitustunnustelija.

Jos hallitus onnistutaan muodostamaan Rinteen johdolla ja hän nousee pääministeriksi, eduskunnassa valitaan uusi puhemies.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on ollut sitä mieltä, että puhemiehen paikka kuuluu eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle. Eduskunnan pääsihteeri taas on todennut, että vakiintuneen käytännön mukaan toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja heiluttaa eduskunnan puhemiehen nuijaa.

Useat eduskuntaryhmät pitävät tänään järjestäytymiskokouksia.

Kaikkonen jatkaa keskustan ryhmänjohtajana

Kansanedustaja Antti Kaikkonen on valittu keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Kaikkonen hoiti tehtävää jo viime vaalikaudella. Myös ryhmän varapuheenjohtajisto säilyy tässä vaiheessa ennallaan, sillä tehtäviin valittiin Hanna Kosonen ja Markus Lohi.

Vihreiden ryhmyrinä jatkaa Krista Mikkonen

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa joensuulainen Krista Mikkonen ja ensimmäisenä varapuheenjohtajana helsinkiläinen Emma Kari. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin uutena espoolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Saara Hyrkkö.

Vihreät kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtajiston olevan väliaikainen siihen asti, kunnes hallitus on muodostettu. Mikkosen mukaan järjestäytymiskokouksessa käytiin lähinnä läpi ryhmän sääntöjä ja eduskunnan käytäntöjä, sillä vihreillä on paljon uusia kansanedustajia.

– Koulutukseen panostaminen, köyhyyden ja eriarvoisuuden torjunta ja ilmastoteot ratkaisevat sen, olemmeko hallituksessa, kuvailee Mikkonen ryhmässä käytyä poliittista keskustelua.

Hän painotti, että vihreät ei mene hallitukseen, ellei sen politiikka ole sen näköistä, että sen voi allekirjoittaa. Kaikki ryhmät odottavat nyt hallitustunnustelijan kysymyksiä. Mikkosen mukaan vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä pitävät sunnuntaina yhteiskokouksen ja käsittelevät siinä vastaukset, jotka puolue antaa hallitustunnustelijan kysymyksiin.

Hallitusneuvottelijoita puolue ei vielä nimennyt.

– Teemme sen sitten, kun hallitustunnustelijalta on saatu tietoa, minkä tyyppiset neuvotteluista tulee, miten suuria neuvotteluporukoita tarvitaan. Viimeksi esimerkiksi Sipilän (kesk.) vetämät neuvottelut olivat hyvin erityyppiset kuin mitä aiemmat ovat olleet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 2. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 5. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 6. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 7. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 8. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 9. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 10. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 11. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 12. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa
 13. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 14. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia
 15. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.